Open Boerderijmiddag: HIGH-TECH op het Hogeland

Foto: Waddenland Boerenland

HET HOGELAND – Op zaterdag 24 november a.s. van 13.00 uur tot 17.00 uur zetten Maatschap Maters in Niekerk en Maatschap Tromp in Houwerzijl de deuren open van hun High Tech boerderijen. Publiek is deze middag van harte welkom om de meest geavanceerde melkstal en de meest geavanceerde aardappelsorteermachine van Nederland te bekijken. De boeren zijn zelf aanwezig om tekst en uitleg te geven over de robotgestuurde en volledige geautomatiseerde wijze van werken op hun boerenbedrijf. De HIGH TECH middag is de laatste in de rij van Open Boerderijdagen in het kader van het project Waddenland Boerenland.

In de nieuwe aardappelschuur van Maatschap Maters is de meest High Tech sorteermachine voor pootgoed in Nederland te bewonderen. Het bijzondere is dat de aardappelen met een laser en een speciale 3D techniek gesorteerd worden op grootte, vorm en gewicht. De aardappelen schieten onder de laser door en worden via luchtstoten de juiste kist in ‘geblazen’. Voordeel van deze zeer geavanceerde machine is dat de aardappelen stootvrijer behandeld worden, preciezer gemeten worden als zijnde pootgoed of consumenten aardappelen en sneller verwerkt worden wat leidt tot kostenbesparing. Afgelopen jaar heeft Maatschap Maters 3,5 miljoen kilo aardappelen gesorteerd.

Op het veebedrijf van Maatschap Tromp draait alles om robotisering van de bedrijfsvoering. Het bedrijf is High Tech in alles! In 2011 is het roer omgegaan met de bouw van een aantal nieuwe stallen. De 240 melkkoeien en 160 stuks jongvee zijn voorzien van een responder waaraan het wel en wee van elke koe apart af te lezen valt. Van lichaamstemperatuur en wijze van herkauwen tot monitoring op het aantal malen gemolken en het aantal liters melk per dag. De boer kan op basis van deze gegevens bepalen of het dier gezond is en of zij voedingsstoffen mist.

Ook de voedselvoorziening van de dieren is volledig gerobotiseerd waardoor de rode ‘kelner op wielen’ de koeien een uitgebalanceerde mix van voer voorzet.  Door deze ‘zorg op maat’ geven de koeien van Tromp gemiddeld 11.000 liter melk per koe per jaar. Dit ligt ruim 2000 liter boven het landelijk gemiddelde.

Wanneer de techniek de boer in de steek laat, en dat gebeurt soms, dan is altijd nog ‘Paula’, de digitale steun en toeverlaat, die via codes laat weten waar het euvel zit en hoe dit op te lossen.

Wees welkom dus op deze bijzondere middag, en bewonder en verwonder je over de technische mogelijkheden en vooruitgang op het boerenbedrijf. Deelname aan de middag is gratis. Aanmelden voor de middag kan via de site (niet verplicht). www.waddenland.groningen.nl/boerenland.

Doel project Waddenland Boerenland
Het project Waddenland Boerenland is een project van Stichting Promotie Waddenland in samenwerking met twintig agrarische en toeristische ondernemers in de regio. Het doel van het project is om inwoners van en toeristen in de regio Waddenland in contact te brengen met het boerenleven en hen te laten zien en leren waar ons dagelijkse voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt. Hierbij komen de meest geavanceerde technieken kijken.

De ‘HIGH TECH Dag’ is een van de acht activiteiten in het kader van het project Waddenland Boerenland in 2018.

Cookieinstellingen