Hapjes en Sapjes: blakend zelfvertrouwen politici bij afscheid Harald Bouman

Foto: PeuPeu.

Nog even, en dan mogen we allen gaan stemmen. Onze vierjaarlijkse daad voor de verkiezing van de gemeenteraad, ongeveer. Hoe is de toestand? Zijn ze zenuwachtig, onze lokale politici.

Nou was er woensdag in de Menkemaborg in Uithuizen de afscheidsreceptie voor wethouder Harald Bouman die burgemeester wordt in Noordoostpolder, een gemeente van wind en wind en uiteindelijk wind over de uitgestrekte vlakte. En zo’n feestje is natuurlijk dé plek to meet and greet de lokale cracks in politica. Wie er wel is, natuurlijk Eltjo Dijkhuis van GemeenteBelangen ‘s-Hogelands: “Man, ik ben 14, 15 uur per dag in touw. Het enige waar ik me zorgen over maak zijn de thuisblijvers, de kiezers die niet gaan stemmen. Lage opkomst werkt in ons nadeel.”

Jullie zijn hard bezig op Bedum. Bij Onderdendam zetten jullie een bord in de wei en prompt zet het CDA daar een bord tegenover. “Nou ja, het CDA moet onze kracht compenseren door affiches van een mooie vrouw tegenover onze borden te hangen. We hebben een goed plan voor de campagne. Iedereen zegt dat wij de grootste worden, maar dat moet ik eerst nog zien.”

Onderwijl nippend aan ons sapje en reikend naar het hapje (uitstekende kwaliteit!) ontwaren we Linda Visser van de SP, blakend, want ze is veel buiten geweest de afgelopen dagen, bij de kiezers langs, aan de deur: “Het is spannend. We hopen de grootste te worden. We hebben alles gedaan wat moet om de mensen te bereiken.  Over de verkiezingsuitslag kan ik niks zeggen. Weet je, je leeft zo in je eigen bubbel. Het gaat geweldig en we moeten maar afwachten.”

Vijftig tinten geel-bruin.

Harma Dost, de immer actieve campagne-chef van het CDA. Harma: “Wij gaan goed, we hebben een goed team. We zitten in de flow. Wij zijn ons zelf en we blijven ons zelf.” Wat een tamme reactie, Harma, er valt toch wel iets over de tegenstanders te zeggen: “Samen moet je het doen. We hebben elkaar nodig.” Een mooie gedachte.

Ab Slagter, oudgediende der PvdA die er na 12 jaar raadslidmaatschap mee stopt: “Ik kan er geen zinnig woord over zeggen. Ik heb vanochtend geflyerd en mensen zeiden dat ze de folder van de SP al hadden weggegooid en die van ons zeker zullen bewaren. Ik heb hoop op vier, vijf zetels.”

En daar troffen we nog Harry Woltjer van de CU. “Het is altijd spannende vlak voor de verkiezingen. Vier zetel moet voor ons toch te halen zijn. Het zal er op uitdraaien dat er veel partijen zijn met vier, vijf zetels. En dan zal de formatie van het nieuwe college een hele toer worden.”

Anne Marie Smits van GroenLinks weet het zeker: “Elke gemeente krijgt het bestuur dat het verdient. De trend is dat de christelijke partijen op lange termijn verliezen. En je weet niet zeker wat het effect is van de landelijke partijen op de plaatselijke. Ik ga er vanuit dat we drie zetels halen. En met het Jesse Klaver effect misschien vier.”

Buiten, bijna aan het eind van de receptie treffen we Sandra Herkströter, wethouder, in conclaaf met Linda Visser. Zij is laat, erg laat. “Ik had nog een vergadering over schuldsanering. Dit is enorm van belang voor mensen die in de problemen zitten. Dat gaat vóór, maar ik ben er toch.”

Wie hebben we niet geontwaard? Lammert Westerhuis van de VVD en Herman Nunnink van D66. Helaas, wat hadden we toch graag van hunner voormannen willen weten hoe zij op dit moment in de verkiezingen staan, hoe ze dat beleven ofzo.

Wandelend over de alléé van de Menkemaborg, de bladeren van de bomen in vijftig tinten geel-bruin, de natuur sterft, en de gemeente Het Hogeland moet nog ontpoppen. Harald Bouman gaat weg. En Ab Slagter ook. En ook……Dinges……en hoe heet-ie alweer. De borg, die stond er al. Die staat er nu en zal er nog staan als de gemeente Het Hogeland er niet meer is.

Gelukkig hebben we de video nog. Klik hieronder voor het interview met Harald Bouman

Tekst en foto: Berto Merx.  Video:  HogelandNieuws/Eemsmond

Cookieinstellingen