Burgemeesters op de bres voor slachtoffers aardbevingsschade

Foto: HogelandNieuws

“Wij willen onze burgers laten weten dat we voor hen opkomen en niet alles voor zoete koek slikken,” zegt burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond. Het is de kortst mogelijke samenvatting van een brief die de vier Hogelandburgemeesters vandaag naar buiten brengen over de aardgasproblematiek.

Morgen, donderdag publiceert de NCG het plan van aanpak voor de aardgasschade. De verwarring over wat er de afgelopen maanden is gebeurd, is enorm. Ook de irritatie onder lokale bestuurders neemt steeds verder toe. Discussies over al dan niet veilige woningen en aantallen die veranderen. Toezeggingen die op losse schroeven komen te staan. Dat is de toestand op dit moment. De vier burgemeester van Eemsmond, De Marne, Bedum en Winsum zijn in de pen geklommen om de inwoners een hart onder de riem te steken en klare taal te eisen van de NCG
Burgemeester Van Beek: “Deze toestand is voor onze burgers niet te volgen. Van de zomer was er sprake van 1500 woningen die als onveilig werden aangemerkt. Vervolgens duiken er andere cijfers op die op een ander rekenmodel zijn gebaseerd. Wij zijn naar Den Haag gegaan en gevraagd: geef dan de adressen van woningen die al dan niet een verhoogd risico zouden lopen. Nee, die had men niet voor handen. Vervolgens zou de Mijnraad en de NCG overleggen over de te hanteren modellen. Ondertussen is de lokale bestuurder toegezegd dat het plan van aanpak dat morgen gepresenteerd wordt, in samenspraak met hen zou worden opgesteld. Wat niet gebeurd is. Het is voor ons als burgemeesters niet te verantwoorden jegens de gemeenteraden en de bevolking dat er zo slordig wordt om gesprongen met procedures en afspraken.”

Burgemeester Van Beek: “Rechten burgers beschermen.”

Morgen maakt de NCG het plan van aanpak bekend. De burgemeesters publiceren vandaag op de gemeentelijke websites hun standpunt over de ontwikkelingen. Van Beek: “Wij houden in principe vast aan de oude systematiek van schade vaststellen. Wij hechten er aan dat de NCG dit overneemt. We willen dat wanneer we als gemeenten plannen maken om de zogenaamde pauze in het herstelprogramma op te heffen, dat er weer gang in komt, wij duidelijk weten waar we aan toe zijn. Wij moeten de lokale regie krijgen en de garantie dat onze plannen financieel en materieel worden uitgevoerd. Oude afspraken moeten blijven bestaan en als inwoners een inspectie van hun woning willen moet dit gebeuren. Onze brief is er om de rechten van onze burgers te beschermen.”
Berto Merx

Cookieinstellingen