De kiezer heeft gesproken. En hoe nu verder?

Foto: HogelandNieuws

UITHUIZEN – De glansrijke overwinning van GemeenteBelangen Het Hogeland en de mooie verkiezingsuitslagen voor CDA Het Hogeland, ChristenUnie Het Hogeland en PvdA Het Hogeland bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag, maken het mogelijk dat er snel een coalitie voor de nieuwe gemeente Het Hogeland te vormen is.

‘Samen’ en ‘stabiel’ waren vaak gebezigde uitspraken tijdens de campagne.

Eltjo Dijkhuis, lijsttrekker van winnaar GemeenteBelangen

GemeenteBelangen Eemsmond heeft zich de afgelopen periode zeer stabiel getoond en de fantastische uitslag voor Eltjo Dijkhuis en zijn mensen komt voor velen misschien als een verrassing: de partij heeft zich in de campagne gemeentewijd uitgerold, vertrouwen gewekt en zo de kiezers, óók uit de andere drie gemeentes, naar zich toegetrokken.

CDA-ers Kristel Rutgers, Peter Ritzema, Kor Berghuis en Harma Dost

CDA Het Hogeland ging de boer op met een mooie, uitgebalanceerde kandidatenlijst, vol aansprekende mensen in het voorste gelid. CDA-voorvrouw Kristel Rutgers uit Bedum werd voortgeduwd door Peter Ritzema (beste politicus uit de Winsumer gemeenteraad) uit Winsum, Kor Berghuis (meest betrokken wethouder van het westelijk halfrond) uit De Marne en de altijd vriendelijke en intelligente Harma Dost uit Eemsmond. In de debatten liet Kristel het woord ‘samen’ vaak klinken, gevolgd door: ‘Een stabiele, breed gedragen coalitie heeft Het Hogeland nodig.’

Lijsttrekker PVDA: Jan Willem Nanninga

Partij van de Arbeid Het Hogeland voerde een goede campagne. De zeer gedreven, misschien wel gepassioneerde, lijsttrekker Jan Willem Nanninga, bracht naast de traditionele rozen, vuurwerk mee de straat op. Nanninga c.s. ging met zijn potentiële achterban in gesprek, bracht de negatieve sfeer die – vooral landelijk – al jaren rond de Partij hangt tot stoppen en werkte (en fietste) keihard voor het nu verkregen resultaat.

CU-top: Bernd de Jong en Harmannus Blok

ChristenUnie Het Hogeland bracht met Bernd de Jong en Harmannus Blok nieuw elan. Niet alleen de partij voor christenen, maar van verbinding, stabiliteit en politieke degelijkheid. De bijna altijd goedlachse De Jong weet wat hij wil en kan dat goed uitleggen. Hij vormde, zonder de andere kandidaten tekort te willen doen, met de ambitieuze Blok, die kan terugkijken op een periode van goed wethouderschap in Winsum, een prima combinatie. De ChristenUnie kan, net als GemeenteBelangen, CDA en Partij van de Arbeid, een stevige fundering voor gemeente Het Hogeland neerleggen.

Een coalitie van deze vier partijen heeft draagkracht, kan goede, ervaren wethouders leveren en snel gevormd worden, óók niet onbelangrijk.

De eerste, openbare mogelijkheid om elkaar te vinden is aanstaande vrijdag om 16.30 uur, tijdens het rondetafelgesprek in Het Hogeland College te Warffum. Het gesprek is voor iedereen toegankelijk.

Cookieinstellingen