Stevige overwinning voor GemeenteBelangen bij eerste verkiezingen gemeente Het Hogeland

De negen lijsttrekkers, Visser van de SP is de enige die geen kiezersverlies leed ten opzichte van 2014.
De negen lijsttrekkers, Visser van de SP is de enige die geen kiezersverlies leed ten opzichte van 2014.
Foto: Berto Merx

Een eclatante overwinning voor GemeenteBelangen Het Hogeland, D’66 en Hogeland Lokaal Centraal halen geen zetel in de nieuwe gemeenteraad van Het Hogeland. Dat zijn de opvallendste resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen.

Met 8 van de 29 te verdelen zetels weet Elto Dijkhuis, de voorman van GemeenteBelangen Het Hogeland, zich een gelukkig mens: “Wij gaan het gesprek met wie dan ook niet uit de weg. We gaan geen gesprek met welk dorp dan ook uit de weg. En dat heeft de kiezer beloond. We zijn de grootste partij en daar ben ik trots op.” Gedurende het binnendruppelen van de uitslagen van de 42 stembureaus zat GB al gebeiteld.Toen ongeveer één derde van de stemmen geteld was, had deze partij al een ruime voorsprong op de anderen. Uiteindelijk haalde GB 4690 stemmen, ruim duizend kiezers meer dan het CDA.

Het CDA – met 3677 stemmen-  werd met 6 zetels de tweede partij. Kristel Rutgers, lijsttrekker, zegt in een eerste reactie: “Op één na de grootste partij, dat was een van de scenario’s. Ik zie deze uitslag vooral als een blijk van vertrouwen en waardering van de kiezers.”

De ChristenUnie – met 2922 stemmen – en de PvdA – 2851 kwamen ieder op 4 zetels uit. CU-lijsttrekker Bernd de Jong, zegt over het resultaat: “Gedeelde derde partij, 4 zetels, dat is een uitslag waar ik op gehoopt heb. Bij de formatie van een nieuw college van b & w kunnen we aanschuiven bij de grote partijen.” Jan Willen Nanninga, eerste op de PvdA-lijst  was er aanvankelijk niet gerust op. “Bij de eerste uitslagen die binnen kwamen dacht ik: dit gaat niet goed. Maar naarmate de avond vorderde zag ik de stijgende lijn. Met vier zetels ben ik niet ontevreden.”

Links, Bernd de Jong CU en Eltjo Dijkhuis van GemeenteBelangen.

 

Anne Marie Smits, voorvrouw van GroenLinks is verguld met de 3 zetels die deze partij haalde: “Ik had op drie gerekend en stilletjes op 4 gehoopt. Ik ben heel tevreden met dit resultaat. De SP en de VVD kwamen op 2 zetels uit. Voor de SP-lijsttrekker Linda Visser is het een mooi resultaat: “Ik had natuurlijk liever meer gezien. Maar het is geen straf om door te mogen gaan.” Stefan van Keijzerswaard, VVD-voorman is niet geheel tevreden: “Ik had gemikt op drie zetels. Het is jammer dat dit er niet in zat.”

De werkbijen van de verkiezingen: de leden van het stembureau in Warfhuizen.

 

Voor D’66, de partij zat in de raad van Eemsmond en die van Winsum, is deze verkiezing einde oefening. Hetzelfde geldt voor Hogeland Lokaal Centraal, de lokale partij met Nico Werkman als lijsttrekker. Beide partijen haalden te weinig stemmen om een zetel te bemachtigen.

Berto Merx

Cookieinstellingen