Een feit, een cadeautje en die dekselse SP

Foto: Bembo

Feit en niet-feit

“De nieuwe gemeenteraad is een feit.” Zo luidt de kop van het persbericht dat de gemeente Het Hogeland de deur uit heeft gedaan. Om er onmiddellijk aan toe te voegen: “Na de vaststelling van de verkiezingsuitslag is de nieuwe gemeenteraad voor Het Hogeland een feit.” Afgezien van het kleine probleem dat de gemeente Het Hogeland nog niet bestaat, we doen in de volksmond gewoon of dat wel zo is, maar die gemeente bestaat pas vanaf 1 januari 2019 op 0.01 uur. Zeg maar,  als het eerste stuk vuurwerk is ontploft. Er is nog geen burgemeester om maar een detail te noemen om daar bestuurlijk leiding aan te geven.

De nieuwe gemeenteraad? Nou, onder kundige leiding van burgemeester Van Beek, voorzitter van het centraal stembureau, is vrijdag officieel de uitslag van de verkiezingen vast gesteld. Meer niet. De jure en de facto – lees toch verder lieve lezers, dan kan ik rustig doorschrijven – bestaat de gemeenteraad helemaal niet. De jure – in het recht, rechtens – moeten 29 mensen hun geloofsbrieven inleveren, wordt bekeken of ze wel lid van de raad mogen worden (of ze nog Nederlander zijn, of ze geen strijdige functies vervullen en nog zo wat). Dan mogen ze bij elkaar komen en worden dan geïnstalleerd als raadslid der gemeente Het Hogeland. Dan mogen ze een eerste besluit nemen. De facto, feitelijk, bestaat deze raad helemaal niet. Laat staan dat-ie een feit is.

Goed bewaren, kan veel geld waard worden.

 

Eerste cadeautje

Wat leuk. De leden van de stembureaus kregen een presentje van de gemeentebesturen. Een mok, met daarop het logo van de nieuwe gemeente. Wel een kaartje er in met het BMWE-logo, een soort werkloge van de te samengaande gemeenten. Dit is het eerste representatie-artikel van de nieuwe gemeente, zoals de volksmond dat zegt. Let op, werkers op verkiezingsdag, deze mok wordt waarschijnlijk een collectors-item. Goed bewaren, en zorg ervoor dat er geen splinters vanaf zijn, en het logo in goede staat blijft verkeren.

Dekselse SP

Die dekselse SP toch, altijd weer net wat anders. Was er woensdagavond verkiezingsfeestje in de sporthal in Uithuizen, hebben die rakkers bij de uitgang een spandoek opgehangen waarin ze de stemmers bedanken. Heeft iedereen de emmers met lijm en de kwasten schoon gemaakt, gaan die SP’ers toch nog plakken. In Wehe-den Hoorn hebben ze die Bedank-leuze op het officiële verkiezingsplakatenbord geplakt.

Cookieinstellingen