Katsugala Winsum: Bert Westerink scoort ippon tegen RTV Noord

Foto: Ingmar Vos
WINSUM – Zaterdagavond woonde ik voor het eerst van mijn leven een vechtsportgala bij. Op uitnodiging van de jubilerende Karatevereniging Dojo Katsu uit Winsum. Jaarlijks organiseert zij een gala, volledig in eigen beheer, gesteund door vele lokale sponsors. Verenigingen uit heel Nederland presenteren zich en nemen deel.
Als wethouder-sport kwam ik met Dojo Katsu in gesprek via dhr. Lammert Meinema. Hij introduceerde me hoezeer discipline in deze sport een bepalende factor is. Voor kinderen draagt deelname naast lichamelijke oefening, veelal ook bij aan mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen.
Waarin een kleine plaats groot kan zijn.
Wie ‘Dojo Katsu’ intypt in de zoekfunctie op de RtvNoord-website, krijgt te zien: “er zijn 0 resultaten”.
“Zompige PÓTKLEI!!” dacht ik. (Een krachtterm ontleend aan het schitterende toneelstuk ‘Sjans op het Hoogeland’, die zonder bezwaar door elke gezindte gebezigd kan worden.)
Waarom besteedt ’tv-Noord’ aan zo’n evenement 0 aandacht? Vergelijk ook de vraag eerder in de week, over het uitblijven van een live-verslag van de verkiezingsavond. (Van de halve Groninger bevolking werden gemeenteraden gekozen.) Daarvoor wordt RtvNoord met veel overheidsgeld gesubsidieerd. Vind ik.
Dat twitterde ook Hielko Merkus, journalist van de ongesubsidieerde Ommelander Courant. Die kreeg daarop een sneer van een gesubsidieerde ‘noord’-medewerker. Een ander verwees naar “de kracht van online-media”, waarop ‘noord’ wel uitzond. Maar dat doen ongesubsidieerde media ook. Zoals DvhN dat onder meer sportwedstrijden live ‘streamt’.
En Rtv-noord medewerker Rob Mulder die voor zichzelf begon heeft nu een succesvol YouTube-kanaal met ‘vlogs’ over regionaal nieuws. Daaronder ‘Bie de boer’.
Web-medium ‘WinsumNieuws’ gaat in Het Hogeland de online- en beeldverslaggeving uitbreiden.
Alles op basis van abonnees en adverteerders. Dat is geen kritiek. Dat zijn feiten.
Van het grootse Katsu Gala doen de Ommelander en WinsumNieuws verslag. ’tv-Noord’ is daar strikt genomen niet voor nodig. Maar de dag na het gala opent de site van ‘Noord’ met: ‘brand in auto onder carport aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela’…. en dat die geblust is. Een bericht dat op 112-twitteraccounts ook te lezen is….. Dan heeft het jubilerende Katsu meer recht op verslaggeving.
Het roept de vraag op of de onderwerp-keuze van tv-noord niet een soort ‘Hyves’ in het noordelijke medialandschap wordt. Maar dan met overheidsgeld.
Tekst: Bert Westerink 
Cookieinstellingen