Aantal buurtbewoners Togtemaarschool naar Raad van State

Foto: Archief HN

BEDUM – Een aantal bewoners van de De Vlijt en de Bazuinslaan blijft strijden tegen de bouw van de nieuwe Togtemaarschool. Ze zien liever een nieuwe school op de huidige locatie en niet op een andere plek.

Stichting De Vlijt Breed, waarin omwonenden van De Vlijt en de Bazuinslaan zich hebben verenigd, heeft een juridische strijd gevoerd tegen de gemeente, stapte naar de Rechtbank, maar verloor.
De gemeente kreeg van de voorzieningenrechter groen licht voor de bouw. De afdeling Uitvoering is al begonnen met voorbereidende werkzaamheden en de eerste palen kunnen nog voor de kerstvakantie de grond in.

Stichting De Vlijt Breed besloot eerder niet naar de Raad van State te gaan, maar een aantal buurtbewoners ziet wel genoeg aanleiding om dat, op persoonlijke titel, toch te doen.

Volgens de buurtbewoners heeft de gemeente fouten gemaakt. Zo zouden onderzoeken naar de aantasting van de natuur en de toekomstige verkeerssituatie niet goed gedaan zijn, zijn er meer bomen gekapt dan afgesproken en zijn de verwijdering en afvoer van de teerlaag van het basketbalplein/ skatebaan niet conform afspraak uitgevoerd. De buurt wil dat de werkzaamheden opnieuw worden stopgezet.

Wethouder Menne van Dijk (ChristenUnie): “De gemeente heeft van de Rechter toestemming gekregen om de nieuwe school te mogen bouwen. Of er iets verkeerd gegaan is met het kappen van bomen of verwijderen van de teerlaag is mij onbekend, daar is de afdeling Uitvoering mee belast. Ik ga er van uit dat de werkzaamheden gewoon kunnen doorgaan.”

Mevrouw Hoeksema, één van de oprichters van de Stichting is moe van het lange proces en laat weten zich neer te leggen bij de uitspraak van de voorzieningenrechter. Mevrouw Hoeksema: “Het verzet tegen de nieuwbouw op deze lokatie verbrokkelt.De meeste leden hebben zich al teruggetrokken uit de Stichting. De mensen die de nieuwe school tegenover hun woning krijgen gaan op persoonlijke titel verder, heb ik begrepen.”

Cookieinstellingen