Waarschuwing voor ‘medicijn’ dieren tegen vuurwerk

Foto: HogelandNieuws/ Winsum
HET HOGELAND – Op meerdere websites wordt voor honden en katten Vetranquil aangeboden tegen angst voor vuurwerk en harde knallen.
Vetranquil is echter een narcosemiddel waarbij de dieren het geluid heel scherp kunnen waarnemen, maar niet kunnen reageren doordat hun spieren verslapt zijn. Vetranquil mag absoluut niet gegeven worden bij dieren met epilepsie.
Een telefoontje naar Dierenkliniek Winsum leverde het volgende op:
‘Het middel Vetranquil werd 10 jaar geleden vaak voorgeschreven door dierenartsen, maar toen was nog onbekend dat de dieren de vuurwerkknallen wel hoorden, maar niet konden reageren door de spierslapte. De angst werd dus in stand gehouden. Het beste is om met een hondentrainer te oefenen, daar is goed resultaat mee te halen.
Voor de komende jaarwisseling is dat natuurlijk te laat. Er zijn wel middelen om de huisdieren de jaarwisseling beter te laten doorkomen. Diereneigenaren kunnen contact met ons opnemen voor informatie en advies.”
Koop dit middel dus a.u.b. NIET! Overleg met uw dierenarts wat u het beste kunt geven tegen vuurwerkangst bij uw huisdier.

Reacties