Harald Bouman is thuis

EMMELOORD – De vlaggen van Noordoostpolder, Nederland en Flevoland hingen maandagavond voor het gemeentehuis in Emmeloord in top. De parkeerplaatsen waren bomvol en het ontvangstcomité kwam handen tekort om alle gasten te verwelkomen. Reden: Harald Bouman uit Uithuizen  werd tijdens een buitengewone raadsvergadering geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de relatief jonge gemeente Noordoostpolder.Samen met tien ‘Groendorpen’ vormt Emmeloord sinds 1962 de gemeente Noordoostpolder. Sinds 1 januari 1986 behoort de Noordoostpolder tot de provincie Flevoland, voorheen tot Overijssel.

 
Noordoostpolder
Door het aannemen van de Zuiderzeewet in 1918 werd besloten tot de aanleg en inpoldering van de Zuiderzee-/IJsselmeerpolders, het “plan Lely”. De Noordoostpolder is strikt genomen de eerste IJsselmeerpolder. Aanvankelijk was het de bedoeling om eerst de Markerwaard aan te leggen, maar door de slechte economische omstandigheden van de jaren dertig werd, na aanvankelijk te hebben gesproken over het afbreken van verdere droogmakerij, besloten om naar de andere kant van het IJsselmeer te gaan. Daar zou het waarschijnlijk makkelijker zijn om aspirant-boeren te vinden. Het achterliggende gebied was immers veel groter. Bovendien was de Noordoostelijke Polder, wat toen nog een dossiernaam was, veel kleiner en dus ook goedkoper in aanleg.
De polder viel officieel droog op 9 september 1942. Doordat de zeebodem tegen de Overijsselse kant sterk opliep, kon daar al in 1941 een eerste oogst (rogge) worden binnengehaald.
Maandagavond werd de ‘oogst’ van maandenlang zoeken naar een nieuwe burgemeester binnengehaald. Uit 21 kandidaten bleef ‘verbinder’ Harald Bouman (voormalig wethouder van de gemeente Eemsmond) over.
De heer H.L. Tiesinga, voorzitter van de raad sprak het openingswoord, heette Harald, zijn vrouw Irene en hun kinderen Nienke en Werner welkom. Er was ook een woord van welkom voor (schoon)- ouders, familieleden en veel Groningers, waaronder burgemeester Marijke van Beek en een grote groep van GemeenteBelangen Het Hogeland.
Na het welkomstwoord werd door de heer R.F. Wassink het Koninklijk besluit voorgelezen. Commissaris van de Koning, de heer L. Verbeek en de heer Bouman ondertekenden vervolgens de benoeming.
Op de woorden van de Commissaris: “Onze burgemeester!!” klonk een langdurig applaus.
Mevrouw I.A. Bakker, waarnemend burgemeester van Dronten, sprak namens de kring van gemeenten.
De heer Tiesinga sprak Harald en zijn gezin toe. Aan de kinderen was de lange, saaie zit niet besteed. Zij speelden met neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes en de cadeautjes die ze van de voorzitter van de vertrouwenscommissie mevrouw E. Lindenbergh hadden gekregen.
Tiesinga: “Voor/ Met een nieuwe burgemeester komen er nieuwe uitdagingen,
nieuwe ideeën en daar moet ruimte voor zijn. Nieuwe kansen moet gebaseerd zijn op vertrouwen, vertrouwen van de raad in de burgemeester en visa versa. Ik heb een aantal gesprekken gevoerd met Harald en heb het volste vertrouwen in Noordoostpolder en de nieuwe burgemeester.
Alles waar je van houdt zul je in dit ambt vinden. Spannende opdrachten liggen op je te wachten. Je zult je hier thuisvoelen, daar ben ik van overtuigd.”
Tiesinga riep de raad op om de  nieuwe burgemeester steunen.
Mevrouw E. Lindenbergh, voorzitter vertrouwenscommissie, vertelde dat ook zij een goed heeft overgehouden van de gesprekken met Bouman.
Ze had een mooie slogan overgehouden van de gesprekken: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik moet het kunnen,’ en had de zin van Pippi Langkous op een tas laten drukken.
Loco burgemeester M.B.W. Uitdewilligen, vertoonde het filmpje ‘Rijke bodem voor nieuwe samenleving.’ Ze gaf aan alle vertrouwen te hebben in de nieuwe burgemeester. ‘We hebben een verbinder gevraagd, we hebben een verbinder gekregen.’
Alarm
Groningers hebben de naam dat ze onder alle omstandigheden rustig blijven, de mensen uit de Noordoostpolder zijn ook niet snel van slag.
Tijdens de vergadering ging ineens het alarm in alle hevigheid af. De meeste hoofden draaiden naar de brandweercommandant. De commandant bleef de rust zelve, bleef gewoon op zijn stoel zitten en dus deden alle aanwezigen dat.
Nadat de heer Tiesinga Bouman de ambtsketen had omgehangen was de microfoon voor de nieuwe burgemeester.
Burgemeester Bouman hield een indrukwekkende speech. Bedankte de sprekers voor de lovende woorden, reikte de hand naar organisaties en inwoners van zijn gemeente. Bouman lardeerde zijn speech met, de hem zo tekenende,  kwinkslagen en humor, snel vergaarde kennis over ‘zijn’ gemeente, geschiedenis, bewoners en het karakteristieke van zijn nieuwe thuis. De aardappel was een belangrijk bestanddeel van zijn toespraak. Via de aarde, de consumptie, zijn Oma en moeder kwam Harald uiteindelijk uit bij nog een belangrijke eigenschap van het zetmeel in aardappelen: het lijmt, het verbindt. ‘U heeft een verbinder gevraagd en u heeft een verbinder gekregen’ besloot burgemeester Bouman zijn toespraak.
Nadat de burgemeester de vergadering had beëindigd was er gelegenheid om hem en zijn Irene te feliciteren. En de kinderen? De kinderen speelden. Een klein manneke had geen oog voor de lange rij: ‘Ik kom uit Muntendam. Ik vind dat je hier leuk kunt spelen. Als we in Zuidbroek gaan eten is er
klemrek in het restaurant, maar daar word ik altijd zo moe van” zegt hij met rode wangetjes.
Hij voelt zich helemaal thuis in de hallen van het gemeentehuis Emmeloord. Ome Harald óók, die is thuis!

 

Cookieinstellingen