Eerste feestelijke vergadering nieuwe raad gemeente Het Hogeland

Anne Marie Smits, in rode jasje.
Anne Marie Smits, in rode jasje.
Foto: Berto Merx

UITHUIZEN – Aan Anne Marie Smits (GroenLinks) viel de historische eer te beurt om als eerste raadslid van de gemeente het Hogeland de éérste bestuurlijke woorden uit te spreken. De GroenLinksfractie had het moeilijk met enkele details van de Algemene Plaatselijke Verordeningen en vroeg of er nog op de details kan worden terug  gekomen. De nieuwe gemeenteraad, vooruitgekomen uit de gemeenten Winsum, Eemsmond, De Marne en Bedum is sinds 2 januari een feit.

Gerke Kersaan doet zijn ceremoniële plicht.

Nadat de Groninger commissaris van de koning René Paas de nieuwe tijdelijke burgemeester had geïnstalleerd, was het aan de eminence grisé van de raad, Gerke Kersaan (GemeenteBelangen) om de tijdelijke burgervader Henk Jan Bolding (CDA) de ambtsketen om te hangen. Bolding aanvaarde het ambt en stak meteen de mannen en vrouwen van de hulpdiensten een hart onder de riem: “Ik ben geschrokken van het vandalisme in de Oudejaarsnacht, ook in Uithuizen. Ik spreek mijn waardering uit voor onze mensen die daar aan het werk zij geweest.” Vervolgens werd raadsgriffier Pieter Norder geïnstalleerd evenals de rest van het ambtelijk ondersteunend personeel van de raad.

De overvolle raadszaal in Uithuizen was  gevuld met familie, vrienden, en partijgenoten van de raadsleden en een kuddetje fotografen om het feestelijke historisch moment van deze gemeenteraadsvergadering vast te leggen. Nadat de 29 gemeenteraadsleden stuk voor stuk hadden gezworen (of met belofte) dat ze geen geschenken en beloningen zullen aannemen bij hun besluiten, kon het spel los. Namens het CDA, de CU en de Pvda bood de voorman van GemeenteBelangen het programma aan waarop deze partijen elkaar gevonden hadden. Anne Marie Smits van GroenLinks was al warm gelopen: “Het programma doet me de wenkbrauwen fronsen. Op allerlei terreinen willen jullie pragmatisch de problemen aanpakken. Er is wel weinig visie en veel pragmatische aanpak.” Het plan een gebiedswethouder in te stellen noemde ze “oude politiek. We hebben goede dorpscoördinatoren en hun positie moet versterkt worden.” Dijkhuis risposteerder haar minzaam: “Mevrouw Smits heeft inderdaad de crux te pakken. Heel veel van het programma moet nog uitgewerkt worden. Dat is de uitdaging waar we voor staan.”

Het tellen van de stemmen voor de wethoudersverkiezing.

Vervolgens werden de wethouders verkozen. Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen), Kristel Rutgers (CDA), Mariette de Visser (PvdA) en Harmannus Blok (CU) werden ieder met 29 stemmen pro persona gekozen. Het eerste college van burgemeester en wethouders is een feit. Op naar de volgende raadsvergadering.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen