Waterschap NZV bereidt zich voor op storm

Foto: HogelandNieuws

WADDENGEBIED – Het Waterschap Noorderzijlvest bereidt zich voor op de storm die dinsdag het Waddengebied bereikt. Omdat er nog veel troep en mogelijk ook containers in het water drijven, wordt de dijk tussen Eemshaven en Lauwersoog morgen extra goed in de gaten. NZV: ‘Een koelkast of container die met kracht tegen de dijk wordt geslagen, kan beschadigingen veroorzaken.’

 

NZV heeft maandagmiddag opgeroepen om de dijk niet meer op te gaan, ook niet om aangespoelde rommel op te ruimen. Op dinsdagmiddag rond een uur of 13.00 verwacht het Waterschap de hoogste waterstand op zee. Zoals nu lijkt bereikt het water bij Delfzijl een stand van boven NAP +3,00 meter.

Dinsdag wordt er dijkbewaking ingesteld. Normaal gebeurt dat pas bij een waterstand van NAP +3,80 meter. De dijkdoorgangen in Delfzijl worden bewaakt. De dijkdoorgangen (coupures) in Delfzijl gaan dinsdagochtend waarschijnlijk dicht. De verwachte waterstand is NAP +3,40. De waterstand wordt rond middennacht definitief doorgegeven. Mocht het water boven de NAP +3.00 meter uitkomen dan worden, samen met buurwaterschap Hunze en Aa’s – de dijkdoorgangen gesloten.

Na de storm wordt de dijk geïnspecteerd, iets dat vanaf woensdag 2 januari dagelijks is gedaan. Het Waterschap hoopt en verwacht dat er tijdens de storm veel rommel tegen de dijk opgestuwd wordt. Die rommel kan dan verwijderd worden.

Cookieinstellingen