Storm gooit rommel uit de zee: morgen weer opruimacties

HET HOGELAND – De wind in combinatie met het hoge water heeft onder andere veel plastic en piepschuim tegen de dijk en vervolgens het binnenland ingeblazen. Ook spoelden er veel matrassen en (stukken van) koelkasten aan. Bij de Klutenplas spoelde een (deel van een) container aan.
Opruimacties woensdag weer van start.

Rijkswaterstaat, het Waterschap Noorderzijlvest, provincie Groningen, Zeehondencentrum Pieterburen, het Groninger Landschap, de Veiligheidsregio Groningen, Groningen Seaports, en gemeente Het Hogeland hebben vanochtend besloten dat nieuwe opruimacties vanaf woensdagochtend weer van start gaan. Wie wat waar gaat opruimen wordt morgenochtend bepaald na de inspectie van de stormschade.

Er wordt ‘incidentgestuurd’ opgeruimd. Dat betekent: waar containerafval wordt aangetroffen, wordt opgeruimd. De verwachting is dat vooral op de dijken nieuw containermateriaal terecht zal komen. Het opruimen van de dijken heeft vooralsnog dan ook prioriteit. Waterschap Noorderzijlvest coördineert dat. Gemeente Het Hogeland  maakt op haar website bekend waar u, als u dat wilt, kunt helpen met opruimen.

Het opruimen van de kwelders bereiden het Groninger Landschap, Natuurmonumenten en de particuliere eigenaren van de kwelders voor. Dat opruimen zal in gedeeltes gaan. Wanneer de veiligheid van vrijwilligers daarbij gegarandeerd is, worden vrijwilligers uitgenodigd mee te helpen.

Waar, wanneer wat wordt opgeruimd maakt de gemeente vanaf woensdag bekend op de website en via het twitteraccount. U kunt ook het twitteraccount @Helpwad raadplegen als u wilt zien waar u als vrijwilliger kunt helpen. De inzet van vrijwilligers wordt ondersteund door Natuurmonumenten en het Zeehondencentrum Pieterburen. Houd dus ook de social media accounts van deze organisaties in de gaten.

HogelandNieuws maakte dinsdag een reportage van de storm en aangespoelde troep. De fotoserie is te bekijken in de serie boven de tekst.

Reacties

gallery
129538
HET HOGELAND – De wind in combinatie met het hoge water heeft onder andere veel
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20190108/storm-gooit-rommel-uit-de-zee-morgen-weer-opruimacties/
2019-01-08T17:58:26+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/01/08165447/DSC_5641.jpg
Nieuws