Werkbezoek CDA aan Waddengebied: bezorgde vissers, korreltjes en waardering

Foto:

WADDENGEBIED – Maandagmiddag brachten wethouder Kristel Rutgers, raadslid Kor Berghuis en voorzitter Wilte Everts namens CDA Het HOGELAND samen met CDA Tweede Kamerlid Anne Kuik een werkbezoek aan het geteisterde Waddengebied.

BOSKALIS
Eerst werd er een bezoek gebracht aan de vestiging van Boskalis Nederland. Voor twee windmolenparken legt het bedrijf kabels in de zeebodem. Het kantoor boven de Visafslag in de haven van Lauwersoog wordt gebruikt als uitvalsbasis voor de bevoorrading van de werkschepen en de wisseling van het personeel. Piet van der Weij en Timco Houkema van Boskalis namen, in hun kantoor met prachtig uitzicht over de haven en water, alle tijd om de zeer geïnteresseerde gasten te informeren over het werk dat op zo’n vier uur varen van Lauwersoog boven de eilanden plaatsvind. (zie filmpje onderaan dit artikel)

VISSERS
Na het bezoek aan Boskalis Lauwersoog spraken de CDA- ers in visrestaurant Sterkenburg met vier vissers, Johan Rispens van de ZK 18, Tamme Bolt van de ZK 13, Johan Seepman van de LO 5 en Jan de Vries van de LO 5 over de ramp met de containers. Een groot aantal vissers hebben het afgelopen weekend meegeholpen met het opruimen door te ‘vissen’ op lading van de afgevallen containers. Rond de 40 bigbags hebben ze aan wal gebracht. De vissers maken zich op de korte termijn zorgen over de nog niet gelokaliseerde containers en de rommel die in zee ligt en de netten kan beschadigen. Voor de langere termijn is er toch een beetje angst voor de kleine plasticdeeltjes en wat voor gevolgen dat zal hebben voor de dieren die dat op zullen eten. De vissers gaven als suggestie mee dat de vaarweg, bij met name zwaar weer, verder van de kust af te komt te liggen. Verder zien de vissers graag een centraalpunt waar de vissers schades aan netten en boten kunnen melden.

ZEEHONDENCENTRUM
Als laatste is er een bezoek gebracht aan het zeehondencentrum in Pieterburen. Werknemers van het centrum zijn vanaf het begin van de ramp nauw betrokken bij de milieuramp en hebben met name voor de kuststreek een coördinerende rol gespeeld om de diverse opruimacties in goede banen te leiden. “Het is niet belangrijk is wie de rommel opruimt maar wel dat het zo snel mogelijk gebeurde . De medewerkers gaven aan dat de kwelders kwetsbare terreinen zijn die niet eenvoudig schoon te maken zijn. Vanaf de dijk lijkt het aardig schoon, maar hoe dichter bij de waterlijn des te meer rommel. Het zijn ook de gebieden die slecht te bereiken zijn en lastig om de rommel daar weg te krijgen. Ook hier kwamen de kleine plastickorreltjes weer ter sprake met de nodige zorgen voor de komende jaren.
De mensen van het zeehondencentrum spraken hun waardering uit voor de vele vrijwilligers die de afgelopen dagen vol enthousiasme mee hebben geholpen. Dinsdag en woensdag zullen een paar rustdagen worden wat het opruimen betreft i.v.m. de voorspelde storm. Deze dagen wil men samen met de diverse instanties, als gemeente, provincie, waterschap etc. komen tot meer gecoördineerde opruimacties om zo ook zoveel mogelijk schade aan de kwetsbare kwelders te voorkomen. Wel hoopte ze dat er bij het opruimen ruimte is voor de vrijwilligers die graag bereid zijn om mee te helpen, ook om zo de betrokkenheid met het gebied te verstevigen.

GROTE WAARDERING
De delegatie sprak grote waardering uit voor iedereen die heeft geholpen of nog gaat helpen bij de opruimactie. Wethouder Kristel Rutgers: “De betrokkenheid van alle mensen die we als CDA Het Hogeland gesproken hebben is zeer groot en allen dragen een steentje bij om zo snel mogelijk de rommel op te ruimte. Grote waardering voor allen met en positieve insteek om samen te gaan voor een schone Waddenzee en kuststrook.

 

Reacties

article
129492
WADDENGEBIED – Maandagmiddag brachten wethouder Kristel Rutgers, raadslid Kor Berghuis en voorzitter Wilte Everts namens
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20190108/werkbezoek-cda-aan-waddengebied-bezorgde-vissers-korreltjes-en-waardering/
2019-01-08T10:33:41+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/01/08102707/cda.jpg
Nieuws