De scholieren die wilden vrijwilligen en niet mochten, Zeehondencentrum is “verbijsterd”

Foto: Docs & Dogs

“Tot onze verbijstering heeft ons zojuist het bericht bereikt dat Waterschap Noorderzijlvest besloten heeft dat er momenteel geen beroep wordt gedaan op de hulp van de georganiseerde vrijwilligersgroepen,” zo kreeg een school gisteravond te horen van het Zeehondencentrum in Pieterburen, dat optreedt als coördinator voor de vrijwilligers die willen meehelpen de afval op de kust op te ruimen.

Er is een school, het Hogeland College in Wehe-den Hoorn. Het is een Daltonschool en die legt de nadruk op vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid als grondbeginselen voor het leerklimaat. Woensdagmorgen, het Waterschap Noorderzijlvest, Rijkswaterstaat, Zeehondencentrum Pieterburen, het Groninger Landschap, de burgemeester van Het Hogeland en wie nog meer tot de familie behoort van de milieuramp die zich op dit moment op de Waddenkust aan het voltrekken is, vergadert over de inzet van vrijwilligers, na de storm van dinsdag. Juist die ochtend vergadert men ook in de school aan de Mernaweg in Wehe over een mooi plan. Donderdagmorgen met 40 leerlingen drie of vier uur naar de kust om afval te verzamelen. Past precies bij burgerschapskunde, bij maatschappelijke betrokkenheid, en de opvatting van vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die de schoolde de leerlingen wil bijbrengen. En nog mooier: het vervoersbedrijf UVO in Uithuizermeeden sponsort een bus voor het vervoer naar Lauwersoog, naar de dijken des onheils. Dat scheelt nodeloos met auto’s rijden en is tegelijk een daad van beperking van de CO2 uitstoot om actie te ondernemen om het milieu te beschermen. So far so good.

Rommel op de kust. 

De familie in vergadering – de Veiligheidsregio – maakt ondertussen bekend dat het Zeehondencentrum Pieterburen zal optreden als coördinator voor de vrijwilligers zodat er lijn komt in wie wat waar doet. Op de website van de gemeente Het Hogeland wordt dit bekend gemaakt met het telefoonnummer van het Zeehondencentrum erbij: “Vrijwilligers kunnen zich bij het Zeehondencentrum Pieterburen melden: 0595-526527.”

De school neemt contact op met het Zeehondencentrum, want zomaar wat waar doen, is toch onwenselijk. Ondertussen, woensdag om 12.50 laat het waterschap Noorderzijlvest op de tweet nog weten: “Wilt u komen helpen? Natuurlijk zijn we blij met alle hulp van vrijwilligers.” Medewerkers van het waterschap staan op de dijk met plastic zakken en als de zakken vol zijn, gelieve deze op de dijk te zetten zodat waterschappers deze kunnen inzamelen, zo krijgen de potentiële vrijwilligers gisteren tegen één uur te lezen. Om 15.55 uur tweet het waterschap dat de inspectie van de kust met de helikopter het beeld geeft dat “weinig grote zaken zijn aangespoeld. Veel klein materiaal over de dijk gewaaid. Waterschapsploegen ruimen het afval op.”

Woensdagmiddag bereidt de school de Expeditie Wad voor. Totdat om 18.45 uur de mail van het Zeehondencentrum – de door de Veiligheidsregio aangewezen coördinator voor de vrijwilligers – binnenkomt: “Tot onze verbijstering heeft ons zojuist het bericht bereikt dat Rijkswaterstaat en het Waterschap Noorderzijlvest besloten hebben dat er momenteel geen beroep wordt gedaan op de hulp van georganiseerde vrijwilligersgroepen. Rijkswaterstaat en het Waterschap Noorderzijlvest hebben ons toegezegd later vanavond nog met een toelichting te komen. Wij begrijpen dat dit bericht laat komt en ook voor jullie teleurstellend is,” zo laat het Team Opruimacties Waddenkust de school weten.

En zo ging een mooi initiatief van een school niet door. Een beetje vervelend is dat de school de sponsor UVO moet afzeggen. Sponsors houden doorgaans niet van gedoe.

Berto Merx

Reacties

article
129627
“Tot onze verbijstering heeft ons zojuist het bericht bereikt dat Waterschap Noorderzijlvest besloten heeft dat
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20190110/de-scholieren-die-wilden-vrijwilligen-en-niet-mochten-zeehondencentrum-is-verbijsterd/
2019-01-10T11:41:28+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/01/10112704/doc-2.jpeg
Nieuws