Zaterdag schoonmaakactie Groninger dijk

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Op zaterdag 12 januari wordt 6 kilometer dijk tussen Noordpolderzijl en Westernieland opgeruimd. Het opruimen van plastic en piepschuim onderaan de dijk is een gecoördineerde actie van waterschap Noorderzijlvest, Zeehondencentrum Pieterburen, de gemeente Het Hogeland en Veiligheidsregio Groningen.

Het zeehondencentrum benadert vrijwilligers uit een lijst van mensen die zich al eerder hebben aangemeld. Wie spontaan wil meehelpen, kan dat doen vanuit Pieterburen. Daar is voldoende parkeerplek en begeleiding vanuit het Zeehondencentrum. De kwelders zijn grotendeels opgeruimd. Uit veiligheidsoverwegingen heeft het Groninger Landschap waarschuwingsborden – om de kwelders niet te betreden – geplaatst.

Marcel Siegers

Marcel Siegers van het zeehondencentrum laat vrijdagmiddag vanaf Noordpolderzijl weten blij te zijn zaterdag weer ‘los te kunnen gaan’ met enthousiaste vrijwilligers: “Mooi dat alle betrokken partijen inzien dat opruimen zeker nog zin heeft. Wij proberen met de vrijwilligers op een verantwoorde manier zoveel mogelijk afval op en achter de dijk tussen Noordpolderzijl en Westernieland te ruimen. En wellicht kunnen we nog vrijwilligers plaatsen bij collega’s die vanaf de Eemshaven richting Delfzijl werken. Met elkaar moeten we toch en heel eind kunnen komen.”

BURGEMEESTER HELPT OOK MEE

“Hartverwarmend om te ervaren hoeveel mensen begaan zijn met het unieke Waddenlandschap. Ik reken op een grote opkomst, morgen. En natuurlijk ben ik van de partij. De ambtsketen laten we maar even voor wat die is. Laarzen en oude, warme kleren aan en de handen uit de mouwen. Ik heb er zin in!”, zegt burgemeester Henk Jan Bolding.

NIET DE KWELDERS OP

De schoonmaakactie richt zich niet op de kwelders. De eigenaren van de kwelders hebben geconstateerd dat die al grotendeels zijn opgeruimd. Het opruimen van nog aanwezige granulaatkorrels wordt op een later moment gedaan door ervaren vrijwilligers en natuurgidsen. Voor niet-kenners van het gebied zijn kwelders verboden terrein; niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om de natuur in het kwetsbare gebied niet meer te verstoren dan nodig is.

INFO OPRUIM-ACTIE ZATERDAG 12 JANUARI 2019

Tijd: 10:00-16:00 uur
Locatie: Noordpolderzijl – ’t Zielhoes
Bijzonderheden: Briefing voor alle deelnemers om 10 uur bij ’t Zielhoes. Kleed je warm aan en neem zelf eten en drinken mee. Zakken en grijpers zijn aanwezig. Dit is een gecoördineerde actie i.s.m. Waterschap Noorderzijlvest, Gemeente Het Hogeland en de Veiligheidsregio.

Voor aanmelden klik hier.

Reacties

article
129672
HET HOGELAND – Op zaterdag 12 januari wordt 6 kilometer dijk tussen Noordpolderzijl en Westernieland
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20190111/zaterdag-schoonmaakactie-groninger-dijk/
2019-01-11T15:26:26+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/01/11151353/WhatsApp-Image-2019-01-09-at-18.56.11.jpeg
Nieuws