Beroepschrift vergunning NAM-locatie Warffum voor de Rechter

Foto: Ingmar Vos

WARFFUM – Op dinsdag 22 januari om 10.30 uur behandelt de bestuursrechter in Groningen het beroepschrift van acht Warffumers tegen de toekenning van een nieuwe Omgevingsvergunning voor de NAM-locatie Warffum door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een grote groep inwoners uit en om Warffum en Den Andel steunt de acht.

In het voorjaar van 2017 ontstond de actiegroep ‘Warffum Alert!’ uit onvrede over de geheimzinnigheid rond de NAM-locatie bij Warffum. De actiegroep wil dat de gaswinning uit het kleine Warffumer Gasveld per direct wordt gestopt. Het is voor hen onacceptabel  dat inwoners van Warffum, Den Andel en omgeving aan de effecten van de gaswinning in twee gasvelden worden blootgesteld.In april 2017 demonstreerden ongeveer vierhonderd inwoners van het gebied tegen de gaswinning.

In juli 2017 publiceerde het Ministerie van EZ een ontwerpbesluit om een Omgevingsvergunning voor de NAM-locatie Warffum te verlenen. Op 10 augustus 2017 diende mr. Jewan de Goede een Zienswijze in namens 357 personen en de Groninger Bodem Beweging. Eind april veegde het Ministerie de bezwaren uit de Zienswijze van tafel en verleende het de definitieve Omgevingsvergunning aan de NAM.

In juni 2018 stelden De acht Warffumers stelden in juni 2018 beroep in tegen het besluit van EZK. Ze worden gesteund door een groot deel van de ondertekenaars van de Zienswijze van een jaar eerder. In de motivering van het beroep noemen de acht indieners vijf hoofdbezwaren:

1. De informatieverstrekking door de NAM is en blijft ver onder de maat. Zelfs na een nadrukkelijk verzoek van B&W van Eemsmond in de zomer van 2017 is er geen voorlichting over de ontwikkelingen en de plannen op de gaslocatie Warffum aan de bewoners van Warffum en omgeving geweest.

2. De NAM heeft geen actueel winningsplan voor de gaslocatie Warffum. Momenteel wordt er gas gewonnen op basis van een verouderd Winningsplan uit 2005, dus van ver voor de aardbevingen van Huizinge in 2012 en Zeerijp in 2018. Er wordt daardoor in de vergunning geen rekening gehouden met de actuele risico’s. Overigens heeft de NAM regelmatig een nieuw Winningsplan aangekondigd, maar is daar nooit een vervolg aan gegeven.

3. De NAM voldoet niet aan haar zorgplicht, die ze op basis van de Mijnbouwwet heeft. Er is veel bevingsschade in Warffum en omgeving, die wordt veroorzaakt door de ligging van het dorp op het kleine Warffumer Gasveld en aan de rand van het grote Groningenveld. Bewoners ervaren onveiligheid, angst en onzekerheid volgens een recent onderzoek van de Rijksuniversiteit. Dit lijkt ons al voldoende reden om geen Omgevingsvergunning te verlenen.

4. De MER-plicht is niet nagekomen. Die plicht geldt bij een gaswinning van gemiddeld 500.000 kubieke meter gas per dag. In Warffum mocht volgens de oude Omgevingsvergunning twee miljoen kuub per dag worden gewonnen, volgens de vernieuwde van 2018 nog ‘slechts’ één miljoen.

5. Er heerst onduidelijkheid over te verwachten geluidshinder, omdat niet helder is op welke wijze het laatste gas uit het Warffumer Gasveld gewonnen gaat worden. In de afgelopen jaren wordt regelmatig geluidsoverlast ervaren in de buurt van de NAM-locatie.

Cookieinstellingen