Dirk Jan Tinga: “Gemeente stel een erfgoedcommissie in”

Foto: Auwert Postmus

WINSUM – “Omdat het erfgoed mij zeer ter harte gaat zou ik u dan ook graag willen verzoeken óók in de nieuwe gemeente Het Hogeland een erfgoedcommissie in te willen stellen,” zo schreef Derk Jan Tinga in november aan wat op dat moment nog niet bestond:  de gemeenteraad en de burgemeester en wethouders van Het Hogeland.  

Tinga, toen lid van de Erfgoedcommissie van Winsum, oud-voorzitter van de historische vereniging Winsum-Obergum, bracht op persoonlijke titel de bestuurders op de hoogte van de noodzaak een erfgoedcommissie in huis te hebben. In de gemeente Het Hogeland liggen veel monumentale gebouwen en archeologische terreinen en historische landschappen en plaatsen.  Daardoor is er sprake van een uniek cultuur-historisch erfgoed. Dat ook nog eens van belang is voor het toerisme, zo zegt hij in de brief.

Gemeenten zijn verplicht met dit erfgoed rekening te houden en zij wijzen ook beschermde dorpsgezichten aan en objecten van lokaal of regionaal belang. Die behoren  in een gemeentelijk erfgoedregister te staan. Dit op basis van de gemeentelijke erfgoedverordening en adviezen van een  gemeentelijke adviescommissie die de burgemeester en wethouders op verzoek of op eigen initiatief van advies voorzien.

Tinga bewijst het college van b en w een goede dienst met deze kwestie aan de orde te stellen.. Het zal niet de eerste keer zijn dat een gemeentebestuur bij mooie plannen zomaar oploopt tegen een archeologische put, een verzonken monument. Men kan er niet kien genoeg op zijn.

“Omdat het erfgoed mij zeer ter harte gaat zou ik u dan ook graag willen verzoeken in de nieuwe gemeente een Erfgoedcommissie in te willen stellen die de raad en het college van b en w onafhankelijk, gevraagd en ongevraagd kan adviseren op het terrein van monumenten, archeologie, cultuurlandschap, musea, geschiedbeoefening en erfgoed-educatie,” zo stelt Tinga. Zijn brief ligt in de map binnen gekomen stukken voor de gemeenteraad van volgende week woensdag, die brieven door door het college van b en w afgehandeld worden.

Cookieinstellingen