Eérste vraag in de gemeenteraad is van de VVD

Foto: Youtube

UITHUIZEN – De VVD-fractie in de Hogelandster gemeenteraad komt de eer toe, de éérste vraag aan het bestuur van de gemeente te hebben gesteld. “Is het college met ons van mening dat de containers zo spoedig mogelijk moeten worden geborgen? Zo vroeg de VVD-fractie de gemeentebestuurders van Het Hogeland op 7 januari.

Het stellen van vragen is het kleine wapen van raadsleden om kwesties buiten de agenda om aan de orde te stellen. Het gaat bij de VVD om de milieu-catastrofe die zich op de Waddenkust voltrok en nog bezig is zich te voltrekken. “Ja, het college van b & w deelt deze mening,” en Rijkswaterstaat lokaliseert de containers die in opdracht van de reder onder de voorwaarden van Rijkswaterstaat worden geborgen. Het bergen duurt naar verwachting twee tot drie maanden, zegt het college.

Hoe denkt het college druk uit te oefenen bij de instanties die dit zo snel mogelijk moeten regelen? Zo vraagt de VVD. “De gemeente heeft bestuurlijk overleg met de verschillende partijen om gecoördineerd op te kunnen treden.” Het moet snel en goed, het opruimen van de rommel die aanspoelt.

En natuurlijk: “Wat gaat het college doen voor de inwoners, bedrijven en organisaties die in de toekomst te maken krijgen met vervolgschade?  “Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het opruimen en zorgt voor de afhandeling van de schade bij de verzekeraar. Zij doet dit namens alle overheden van Groningen en Friesland en de kweldereigenaren. De betrokken partijen houden eventuele te verhalen gemaakte kosten bij. De gemeente Het Hogeland treedt daarbij op als tussenstation.”

Cookieinstellingen