Huurdersfront Bedum: Op de goede weg maar nog niet bij eindbestemming

Een straat in de Zeeheldenbuurt in Bedum.
Een straat in de Zeeheldenbuurt in Bedum.
Foto: Auwert Postmus

BEDUM – “Ook Wierden en Borgen zelf is er heel eerlijk over, er is enthousiasme maar ook twijfel onder de huurders over de voorlopige plannen die ze begin deze week gepresenteerd kregen,” zo zegt het Bedumer Huurdersfront in een uitgebreide reactie op de informatieavonden die de woningbouwstichting deze week organiseerde over de plannen voor de drie probleemwijken in Bedum.

De kern van de reactie van de huurdersactiegroep is: Nieuwbouw biedt op bijna alle fronten en ook in een vroeg stadium veel meer zekerheid en antwoorden op waarschijnlijk de meeste vragen die gisteren gesteld zijn.

Op gebied van de infrastructuur zullen er zeker wat uitdagingen liggen, maar daar valt in samenwerking met de gemeente ongetwijfeld over te praten, zegt de organisatie: “De bijzondere omstandigheden waar we in Groningen mee te maken hebben vraagt eenmaal om een bijzondere aanpak,” vindt het team van Huurdersfront. “We willen om te beginnen in Bedum graag én groot succesverhaal creëren, niet dat straks de ene helft heel tevreden is en de ander minder of niet. En we willen liever niet dat er straks misschien iets gebeurt, waarover we na afloop misschien zullen moeten concluderen dat dit had kunnen worden voorkomen. Wij dempen de put graag voordat het kalf verdrinkt. Dat dit een grote opgave zal zijn snapt het hele team en we beseffen dat het een zeer omvangrijke kwestie is. Maar dat weerhoudt ons er niet van om vooral vooruit te blijven denken en in alle mogelijkheden.”

De professorenbuurt.

“Wij hebben alle informatieavonden bijgewoond, en wij ervaren het minste enthousiasme en de meeste twijfel onder de huurders die zich in de categorie renovatie en planmatig onderhoud bevinden.” Ze vragen zich af of de renovatie in de praktijk wel gaat opleveren als wat men op papier in gedachten heeft. Ook is de vraag veelvuldig gesteld, wat dit alles nou voor de huurprijs gaat betekenen. Veel huurders zien ook dat elders in de wijk de woningen wél plat gaan en er nieuwe voor terugkomen, maar dat die van hun worden gerenoveerd terwijl het vrijwel dezelfde oude woningen zijn. Dat roept vragen op, aldus de woordvoerder van Huurdersfront.

Het team van Huurdersfront is erg content met de avonden die door de woningstichting Wierden en Borgen in het Trefcentrum georganiseerd werden en de wijze waarop. “Er is nog maar weer eens onderstreept dat het vooral om mensen gaat en niet alleen om stenen. Wierden en Borgen kon lang niet alle vragen beantwoorden, omdat de plannen in dit jaar samen met de huurders zullen moeten worden gevormd. Wel is er duidelijk een planning aangeboden waar huurders de woonstichting aan kunnen houden. Niet iedereen was tevreden over de voorlichtingsavond, want er werden in feite grotendeels alleen intenties en verder weinig concrete details met bewoners gedeeld.”

De borgenbuurt.

Het was voor sommige mensen ook best een emotioneel gebeuren, het gaat immers om hun vertrouwde onderkomen en de maatregelen zijn nogal ingrijpend. Na de voorlichting kunnen de meeste huurders wel wat meer begrip opbrengen voor de noodzaak van de maatregelen, aldus het Huurdersfront.

De bewoners hebben hiermee alvast wél de gelegenheid gekregen om te kunnen meediscussiëren en krijgen een stukje medezeggenschap. Dat is iets waar Huurdersfront sterk voor gepleit heeft en waar de Woningstichting gehoor aan heeft gegeven. Hier kunnen we weer op verder bouwen, we zouden het trouwens fijn vinden als er een vervolgavond komt waarbij de concrete plannen aan de huurders worden voorgelegd, zegt woordvoerder Jan Dijkema. Hij vervolgt: “De voorlopige plannen zijn afgestemd op datgene wat technisch noodzakelijk is en waarbij logischerwijs rekening wordt gehouden met het financiële plaatje. Maar, het is natuurlijk wel de vraag of de gerenoveerde woningen net zoals de 101 woningen die gesloopt en vernieuwd gaan worden, ook zo veilig, schimmelvrij en energiezuinig zullen zijn. We willen niet dat problemen aanhouden en deze woningen bijvoorbeeld over tien jaar alsnog aan bod komen voor sloop en nieuwbouw of zelfs nog belangrijker, bij een eventuele grote tussentijdse aardbeving er ongelukken gebeuren. Gaan deze woningen ook van het gas af wat binnen verduurzaming past? Wij blijven dus nog steeds sterk achter onze voorkeur voor sloop en nieuwbouw staan. We gaan het liefst voor het scenario met de meeste zekerheid op meerdere fronten.”

De dertig woningen die onder planmatig onderhoud vallen zouden volgens het Huurdersfront op z’n minst gerenoveerd mogen worden. Woordvoerder Dijkema: “Huurders van deze woningen betalen soms haast dezelfde huurprijs als bijvoorbeeld voor een nieuwbouw woning aan de Almastraat, alleen betalen ze wel drie keer meer aan energie. Dat kan je niet verkopen. Dit hebben we ook genoemd op de avonden zelf. We verlangen dat het geld dat wij als huurders maandelijks bijdragen, op een rendabele en verstandige manier geïnvesteerd wordt. Daarnaast hechten wij bewust meer waarde aan veiligheidsbelangen dan aan economische. We wonen vlak naast een gaslocatie en een breuklijn. Moeten we omdat we zo nodig geld willen besparen dan meer risico willen nemen?
En het zou niet voor het eerst zijn dat modernisatie van oude woningen gewoon niet oplevert wat het zou moeten en huurders na heel veel overlast te hebben moeten ervaren er uiteindelijk vrij weinig mee zijn opgeschoten.”

Cookieinstellingen