Boete telefoongebruik op fiets 95 euro

Foto: HogelandNieuws

De boete voor het gebruik van een telefoon op de fiets wordt 95 euro, bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van het AD. Eerder werd al bekend dat het gebruik van een telefoon op de fiets wordt beboet.

Deze nieuwe wet wordt op 1 juli van kracht. Met het telefoonverbod hoopt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) fietsongelukken te voorkomen.

Het boetebedrag zou zijn afgestemd op andere straffen die aan fietsers opgelegd kunnen worden. Wie door rood licht fietst moet nu ook al 95 euro betalen.

Automobilisten die een telefoon gebruiken worden zwaarder bestraft, met een boete van 240 euro. Dat bedrag ligt hoger omdat een auto meer schade in het verkeer kan aanrichten.

De politie geeft nog een toelichting op het gebruik op de fiets: “We zien veel vragen over ‘appen op de fiets’. Even voor de duidelijkheid: het verbod gaat over het vasthouden of bedienen van een ‘mobiel elektronisch apparaat’ als je fietst. Dus niet over gebruik van uitsluitend Whatsapp. Hou je aandacht bij het verkeer!”

* De jongens op de foto zijn door de fotograaf gevraagd om even mee te werken aan de ‘foute’ foto.

Cookieinstellingen