Eén letter teveel

Foto: Nowere Man

Inclusie is een brandende kwestie. Ook voor de SP in het Hogeland. In de map ingekomen stukken van de gemeenteraad lag een pittig bestuurlijk stuk met de titel ‘Verkenning en visie lokale inclusie Het Hogeland’. Een verkenning vanuit Ability over mogelijkheden om mensen met een handicap binnen de gemeente mogelijkheden, kansen te bieden. Een paar minuten eerder had PvdA’er Jan Willem Nanninga het college van b en w gevraagd naar inclusief beleid meer in het bijzonder voor lhbti-emancipatie. Dat gaat dus over lesbisch, homo, biseksueel, transgender en interseksueel. Je moet niet teveel in afkortingen schrijven, anders wordt het zo’n onderonsje.

Over de Verkenningsnota nam Sandra Herkströter van de SP het woord. “Kan het college definiëren wat het onder inclusie verstaat? Dit stuk gaat namelijk alleen over het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Inclusief beleid gaat ook over jongeren, nieuwkomers, lghbti’ers, mensen met een laag inkomen en bepaalde religies.” Bij de opsomming lghbti’ers haperde Herkströter even: “Ja, het is een hele afkorting,” voegde zij er aan toe.

Wat nou? Heeft de PvdA met lhbti een groep over het hoofd gezien? Want Herkströter heeft er nog een g bij. De g van wat? Op internet zoekt uw minderheden expert zich suf naar die groep die achter de g schuil gaat. Een telefoontje met SP-fractielid Linda Visser levert uiteindelijk toch weer sneller resultaat. “Oh jee, de g staat voor het Engelse woord gay, homo. We hebben per ongeluk de g toegevoegd.” Gelukkig maar, want dat scheelt toch weer.

Verheugend is dat de SP ook mensen met “bepaalde religies” ook rekent tot die groepen die we inclusief moeten benaderen./BM  

Cookieinstellingen