Gedachten op vrijdagochtend: die dekselse scholieren toch

Protesterende scholieren op de Grote Markt.
Protesterende scholieren op de Grote Markt.
Foto: Nico Swart/RTV-Noord

Hartverwarmend, om te zien hoe scholieren het klimaatakkoord op straat neer zetten. Op het Malieveld – beroemde demonstreerplaats van Nederland – maar ook in de Groninger binnenstad.

Ondanks die onderwijsminister Slob (ChristenUnie) die hen eerder opriep om maar buitenschooltijd te demonstreren. Die voormalige leraar maatschappijleer die leerlingen ontmoedigt op te komen voor het milieu, gekker moet het niet worden. Afgezien van het feit dat je natuurlijk niet aan een minister vraagt of je mag demonstreren….

In de aanloop naar Protest Donderdag stelden meesmuilende commentatoren over deze actie dat scholieren slechts emotioneel zouden reageren op een problematiek die ze nauwelijks konden overzien. Met andere woorden, ze zijn een beetje dom. Vanuit de PVV werd een lasterlijke campagne op Twitter gevoerd waarin verkondigd werd dat onze scholieren zouden zijn geïndoctrineerd door die linkse milieu-maffia, dat zijn leraren die onze kinderen voor het karretje van de brandende milieu-kwestie zouden spannen. Kwalijk was de suggestie van een aantal nieuwspredikers die benadrukten dat de scholieren hypocriet zouden zijn. Wel protesteren maar ook dankbaar nuftig mee doen aan het massa-consumeren van milieu-onvriendelijke producten, zelfs in de schoolkantine. Ons aller kabinet keurde de actie af. Minister Wiebes – VVD – die over het klimaatbeleid gaat liet weten: “Je leert meer op school dan op het Malieveld.” Ach, als drs. Slob niet serieus werd genomen wordt, waarom zou je dan ir. Wiebes, in Delft afgestudeerd op energievoorzieningen, wel serieus nemen? Je vraagt een regering niet of je mag demonstreren…..

Prachtig was de ondersteuning van de scholieren door 350 Nederlandse onderzoekers, professoren waaronder vooraanstaande milieu-experts. Zo hoort het, wetenschappers die scholieren ondersteunen. Complimenten voor de schoolleiders, de directeuren, rectoren, vestigingsleiders en docenten die ruimte maakten voor de jongeren die zich aansloten bij een bredere internationale protestbeweging van hun leeftijdgenoten.

Ga zo door, Harm-Jan, Celeste, Annemiek, Govert, Jorn, Lisa met een s of z en al die anderen wier namen we niet kennen. Verdrijf met spandoeken in alle kleuren van de regenboog de grauwheid van de binnenstad van Groningen. Laat de strijdkreten horen, als het gekras van kraaien, om het milieu te redden.

En na de demonstratie, ga een stevige hamburger halen in de Herestraat, of doe de FEBO aan, als die er nog is, en les de dorst met een verkeerd jongeren drankje. Dat hebben jullie verdiend. Het probleem van die milieu-vervuilende consumptie komt later wel. Hou vol!

Berto Merx

Cookieinstellingen