SV Bedum en vv Winsum, allebei punt voor de moeite

BEDUM – Afgezien van de gezelligheid in de bestuurskamer en kantine, de warme thee in de pauze, het heerlijke stukje boterkoek van gastvrouw Martine (‘Ik kom van oorsprong uit Winsum’) viel er niets te genieten bij de wedstrijd SV Bedum en vv Winsum. Het ligt voor de hand om de oorzaak te vinden in de straffe, koude wind die met kracht 7 de spelers dwars zat, maar dat zou de acteurs teveel vrijpleiten van de slechte vertoning.

Van een durbi was ook geen sprake. Een durbi is, volgens Menno Pot, auteur van het boek ‘De Derby’ pas een durbi als de wedstrijd beladen is en de aanhangers van beide teams in het dagelijks leven dicht bij elkaar staan, maar zich om- en tijdens de wedstrijd als echte, eeuwige rivalen laten gelden. Buiten een aantal SV Bedum- hooligansjes met trekrotjes achter het doel van Germen Bouwman hield de rivaliteit van de supporters gelijke tred met de mannen op het veld. Het stampvoeten en in de handen klappen waren een gevolg van de kou en zeker niet van emoties.

Geen genieten dus. Beide teams verloren twee belangrijke punten, het publiek stond te blauwbekken van de kou, de bal lag meer dan ‘normaal buiten het veld, er waren veel teveel overtredingen, te weinig vloeiende combinaties, mooie acties of tussen de palen geschoten of gekopte doelpogingen. De ballenvangers bewezen zaterdagmiddag wel hun diensten, zelfs de deklat werd geraakt.

Nadat Pupil van de Week Dorien Wijlhuizen zich, door de stormachtige wind, in een haast onmogelijke positie was gedwongen, maar toch beheerst scoorde, bracht scheidsrechter Gerlof Gils uit Winschoten het spel in gang.

Eerste helft
Het eerste wapenfeit was voor de Winsumers. Al in de 3de minuut vond Rogier Krohne, met een voorzet vanaf de rechterkant, het hoofd van de inkomende Kay Bootsma. De kopbal van Bootsma was fraai, maar doelman Jos Broekmans liet gelijk zien dat zijn vorm goed is, hij redde fantastisch.
In de daaropvolgende minuten verslikte het centrale verdedigingsduo Marcel Pannenkoek en José Bello zich een paar keer in de dwarrelende bal. Nick Boelhouwer leek vrij richting het doel van Germen Bouwman te kunnen gaan, maar Bello herstelde zijn foute inschatting met een goede sliding. Bij de tweede kans voor Bedum werd een lob niet goed uitgevoerd, de bal eindigde hoog in de ballenvanger. Twee vrije trappen voor Winsum brachten wel gevaar, maar geen echte scoringskansen op.

Na opnieuw een misser van Bello, die een ongelukkig wedstrijd speelde, op een lange trap van Stijn Hekstra, was het weer, de wendbare Nick Boelhouwer, die kon uithalen. De bal eindigde, na een wilde trap, weer hoog in de ballenvanger.

De mooiste aanval van de wedstrijd was voor Winsum. Thomas Kauw kreeg aan de rechterkant teveel ruimte, speelde de op de zestienmeterlijn staande Rogier Krohne aan. Krohne kaatste de bal naar de inkomende Kay Bootsma, die de bal richting de linkeronderhoek schoot. Keeper Broekmans haalde de bal geweldig uit de hoek.

Na nog twee goede kansen te hebben gehad; Thomas Kauw kopte van dichtbij de bal over het doel en een inzet van Krohne werd door Stijn Hekstra tot hoekschop verwerkt, was het Marcel Pannenkoek die de prima getrapte corner van Tim Hoff binnen werkte, 0 – 1. Winsum kreeg vervolgens een aantal mogelijkheden om de score te verhogen. Harde schoten uit de tweede lijn van Heinze Andringa en Rogier Krohne werden door de verdediging van Bedum teniet gedaan.
Vervolgens ging Soeratmin Venema, na slordig balverlies vanTim Hoff, alleen op doelman Germen Bouwman af. Bouwman verrichtte zijn beste redding van de wedstrijd en zo gingen de ploegen met een 0 – 1 de rust in.

Tweede helft
Na de thee werd het spel er niet beter op. Na wat kleine kansjes over en weer kwamen de Bedumers in de 56ste minuut op gelijke hoogte.
Jake Smit haalde op de achterlijn. Zijn voorzet werd door de wind in de richting van Soeratmin Venema gedragen. Doelman Bouwman zag waarschijnlijk wel een mogelijkheid om de bal boven de inkomende Venema weg te plukken, maar de wind besliste anders. Een extra pufje liet Bouwman mis plukken, waarop Venema in het verlaten doel kon koppen, 1 – 1.

Na de gelijkmaker schroefde Bedum het tempo nog een keer op, maar dat ging vooral ten koste van de nauwkeurigheid. De Winsumers konden zich wel onder de druk wegspelen, maar de wedstrijd zat op slot. Echte kansen deden zich niet meer voor.

Weinig tot niets te genieten dus, behalve voor Pupil van de Week Dorien Wijlhuizen. Hij kreeg uit handen van voorzitter Jan-Jurjen Timmer een mooie bal met de handtekeningen van de Bedumer spelers.

Scheidsrechter: G. Gils
Ass. scheidsrechters: J. Klinkhamer en H. van Scheppen

Geel SV Bedum: Jordy van Haag, Joachim Belga
Geel VV Winsum: Joshua van Dijk, Rogier Krohne

Opstelling: SV Bedum
Doel: Jos Broekmans
Achter: Hakim Agdach, Jordy van Haag, Nick Oostmeijer (69. Joachim Belga), Stijn Hekstra
Midden: Wilco Stolwijk, Frank Roorda, Timo Laninga
Voor: Jake Smit (86. Yannick Groen), Nick Boelhouwer, Soeratmin Venema (77. Mark Kruizinga)

Opstelling Winsum
Doel: Germen Bouwman
Achter: Heinze Andringa, Marcel Pannekoek, José Bello (59. Joshua van Dijk), Flaviou Fatima
Midden: Roy Streppel, Tim Hoff, Kay Bootsma (77. Reinder Haaksema)
Voor: Thomas Kauw (77. Bauke Hoekstra), Rogier Krohne, Wouter Bloem

Cookieinstellingen