RUG reikt tijdens lustrum feest twee eredoctoraten uit

Een plechtigheid in de aula van de RUG.
Foto: RUG

Op 14 juni krijgen Titia de Lange en Philipp Blom de rode mantel omgehangen, als teken dat ze eredoctor van de Groninger universiteit zijn. De gelauwerden krijgen deze titel in het kader van de viering van het 405-jarig bestaan van de Alma Mater in Groningen.

 Een eredoctoraat (Latijn: doctoratus honoris causa) is een doctoraat, doctorstitel, dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat er een proefschrift is geschreven. Men kan ook een eredoctoraat krijgen voor uitzonderlijke prestaties in het openbare leven.
Philipp Blom (Hamburg, 1970) is een gepromoveerd historicus die “uitstekend in staat is wetenschappelijke inzichten naar een breed publiek te vertalen,” zo zegt de RUG in de toelichting. Blom is zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder en groeide op in Detmold. Hij studeerde filosofie en jodendom in Wenen tot 1992. Daarna studeerde hij aan Oxford University, waar hij in 1997 Doctor of Philosophy werd met een proefschrift over Nietzsche. Hij werkte daarna als vertaler, schrijver, editor en freelance-journalist. Sinds 2007 woont Blom in Wenen.

Blom’s Duits-Nederlandse achtergrond speelt in zijn meest recente roman (Bij storm aan zee, 2018) een belangrijke rol; deze bevat voor veel Duitse academici die in Nederland werken vertrouwde elementen. In zijn gelauwerde boek Die Welt aus den Angeln (Wat op het spel staat) behandelt Blom twee grote en actuele onderwerpen: digitalisering en klimaatverandering. In de huidige tijd, zegt Blom, is het mogelijk dat door de klimaatverandering de grenzen van het gebied, waar langdurige droogte heerst, vanaf de evenaar honderden kilometers noordwaarts opschuiven. Miljoenen mensen kunnen dan op drift raken. Wat is het antwoord van de (internationale) politiek? Blom past met zijn profiel als kritische, internationale ‘public intellectual’ goed bij de waarden van de RUG. Hij gaf in 2014 al de Van der Leeuw lezing in Groningen samen met Geert Mak.

Philipp Blom

Prof. dr. Titia De Lange (Rotterdam, 1955) is directeur van het Anderson Center for Cancer Research, en hoofd van het Laboratory Cell Biology and Genetics aan Rockefeller University. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde bij dr. Piet Borst van het Nederlands Kanker Instituut (NKI). “De Lange heeft bijzonder grensverleggend wetenschappelijk werk verricht op het terrein van de verouderingsbiologie. Ze toonde aan dat DNA-moleculen aan het einde van de chomosomen T-vormige lussen vormen, waardoor de machinerie van de cel ze niet ziet als ‘breuken’ die snel moeten worden gerepareerd,” aldus de toelichting.  De Lange was de eerste die veronderstelde dat telomeren nog op andere manieren worden afgeschermd van de celmachinerie. Haar veronderstelling bleek juist. Ze speelde zelf een grote rol in de ontrafeling van het complex van moleculen dat de telomeren beschermt — een beschermkap die zij het ‘shelterin complex’ noemde. Telomeren en hun bescherming spelen een grote rol in gezonde en zieke cellen.

Titia de Lange.

De Lange’s belangrijke en originele ontdekkingen zullen grote implicaties hebben voor de gezondheidszorg. Ze hebben geleid tot fundamenteel inzicht in hoe cellen na elke celdeling in staat zijn om hun genoom op een intacte manier over te dragen aan dochtercellen. Onderzoek van RUG-wetenschappers sluit hier nauw bij aan. Immers, om vroegtijdige cellulaire en organismale veroudering te voorkomen, is het essentieel dat de stabiliteit van het genoom gehandhaafd blijft.
De uitreiking van de twee RUG-eredoctoraten vindt plaats tijdens een academische plechtigheid in de Martinikerk op vrijdagmiddag 14 juni 2019, in aanwezigheid van de besturen van de gemeente Groningen, provincie Groningen, Hanzehogeschool Groningen en UMCG, en vele anderen. Een flink aantal plaatsen is beschikbaar voor alumni, studenten en inwoners van de stad.

 

Reacties

article
131908
Op 14 juni krijgen Titia de Lange en Philipp Blom de rode mantel omgehangen, als
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20190212/rug-reikt-tijdens-lustrum-feest-twee-eredoctoraten-uit/
2019-02-12T14:15:21+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/02/12141312/07kuiperaula-2.jpg
Nieuws