Dagbesteding voor leerlingen in kwetsbare positie

Foto: youtube

HET HOGELAND – Een aantal gemeenten in Noord-Groningen, waaronder Het Hogeland, willen de mogelijkheid van dagbesteding als vervolgopleiding aanbieden aan leerlingen en ex-leerlingen van het Praktijkonderwijs en het Voortgezet Speciaal Onderwijs.

Jongeren die een kwetsbare positie hebben op de arbeidsmarkt, en voor wie betaald werk niet direct haalbaar is, kunnen door de vervolgopleiding extra persoonlijke ontwikkeling opdoen. Het gaat om een proefproject van een jaar. Na dat jaar wordt gekeken of de opleiding wordt voortgezet.

Voor de betreffende leerlingen zijn drie mogelijkheden. Ze doen een vervolgopleiding, gaan aan het werk of krijgen de boven genoemde dagbesteding. De gemeentebesturen hebben, in een aanvulling op de in 2015 ontwikkelde ‘Route Arbeid’ een uitvoeringsplan vastgesteld. Deze route is bedoeld voor leerlingen tot 27 jaar die geen havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2 als startkwalificatie hebben.

Per jaar komen ongeveer 20 jongeren in de hele regio voor een route via dagbesteding in aanmerking. Al tijdens hun schooltijd werken gemeenten, onderwijs en jongeren naar de plaatsing toe. Er wordt nog gezocht naar nieuwe initiatieven of aanvullingen van dagbesteding.

De andere gemeenten die betrokken zijn bij het project zijn Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Cookieinstellingen