Hoog niveau voorronde Nationale Voorleeswedstrijd Bedum

Foto: HogelandNieuws

BEDUM – In de kantine van de Meenschaar in Bedum werd woensdagmiddag een regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Voor een volle zaal, gevuld met voornamelijk ouders, juffen en meesters, Opa’s en Oma’s lazen

-Julia van Vliet van de Sint Walfridusschool

– Lyanne ten Kate van cbs de Regenboog

– Mats Mulder van de Togtemaarschool

– Rosalin Beukema van basisschool ’t Groenland

– Anne Roggeveld van cbs Roemte uit Loppersum

– Esmee Huisman van bs De Klaver uit Stedum

– Jasmijn Wildeboer van gbs Klim-op uit Middelstum

– Isa Corporaal van bs De Huifkar uit Ten Boer

– Hanne Diderich van obs De Wierde uit Adorp een stukje voor uit hun favoriete boek. Alle kinderen verdienen een vermelding. Ze hadden tenslotte de voorronde op hun school gewonnen, hadden de moed om voor een volle zaal te acteren en ze deden het allemaal voortreffelijk.

De kinderen in afwachting van de uitslag

Jurylid Jolanda Dijkhuis, dorpencoördinator in Het Hogeland vertelde voor de bekendmaking van de winnaar(s) dan ook dat de deelnemers het de jury, verder bestaand uit Nicole Hoofd van Mensenwerk Het Hogeland  en Hans Elbersen van muziekschool Hunsingo, erg moeilijk gemaakt hadden.

Isa van Corporaal van Basisschool De Huifkar uit Ten Boer werd winnaar, net vóór Mats Mulder van de Togtemaarschool. Isa las, met een prachtige, melodieuze en heldere stem en met veel mimiek en gebaren, uit het boek van Manon Sikkel, ‘De niet zo enge buurman’. Mats Mulder werd tweede. Hij las voor uit ‘Pudding Tarzan’ van Ole Lund Kirkegaard. Isa maakt nu kans op een plek in de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Mocht zij verhinderd zijn, dan is Mats haar vervanger.

De presentatie was in goede handen van Christine Bos van de Bibliotheek. Muzikale omlijsting was er door leerlingen van muziekschool Hunsingo. Febe van Wingeren speelde op klarinet. In de tweede pauze speelden Amelie de Boer, Liz Wolfkamp en Hanne Hoeksema op viool. Hun docente, Christel Postma, toonde zich zeer tevreden over het optreden.

  

Provinciale finale

Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal strijden 152 schoolkampioenen tijdens de regionale voorronden om een plek in één van de twee halve finales. Daarvan stromen acht voorleeskanjers door naar de provinciale finale op 19 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Amstelveen voor uit hun favoriete boek. Ze strijden dan om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2019.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken.

Cookieinstellingen