Oranje kabels trekken door het Hogeland

Foto: Ingmar Vos

RANUM –  Met grote precisie trekt de machinist van een mini-kraantje een kuil dicht. In die kuil: drie dikke oranje kabels. Het kraantje en de grote haspels trekken de komende tijd door het Hogeland om de inwoners te voorzien van glasvezelkabels.

Het is de oplettende passant vast opgevallen dat er steeds drie kabels de grond in gaan. Waarom? “Omdat er in elke glasvezelmantel meerdere glasvezelkabels komen” legt aannemer Jeroen uit. Gekleed in een oranje veiligheidsbroek en knalgele jas stuurt hij de kraanmachinist aan.

Glasvezelmantels heten die oranje kabels dus. In totaal moeten er zeventien glasvezelkabels door het Hogeland getrokken worden, waar drie mantels voor nodig zijn. Twee met zeven kabels en eentje met drie. Elke kabel kan zo’n 1000 tot 1500 mensen voorzien van snel dataverkeer en dat aantal kan vergroot worden met een speciaal kastje ertussen. De kabels komen uit Noord-Oost Friesland, waar het grootste deel van de inwoners al is aangesloten op glasvezel. Dat is volgens Jeroen ook belangrijk, want automatisering is de toekomst. “Denk aan slimme sensoren in het wegdek en in de toekomst misschien zelfs zelfrijdende auto’s. Daar is dataverkeer voor nodig en deze glasvezelkabels zouden daarbij een belangrijke rol kunnen gaan spelen.”

De aannemer en zijn collega’s hebben al zo’n 55 kilometer aan kabels gelegd tussen Lauwersoog en Ranum. Uiteindelijk zal het hele Hogeland voorzien worden van snel internet, wat nog wel even gaat duren. De aanleg mag alleen gebeuren door te graven, omdat de regelgeving achterloopt. Er zijn snellere en makkelijkere manieren om de kabels naar huizen en boerderijen te trekken, maar dat mag niet volgens de wet- en regelgeving in Nederland.

De mannen én vrouw werken in weer en wind om de mantels en kabels door het Hogeland te trekken. Vandaag hebben ze geluk met het weer, maar de harde werkers maken het niet te laat vandaag. “Ik moet natuurlijk ook nog even naar de vrouw” sluit Jeroen af. Geef hem eens ongelijk.

Tekst + foto’s: Ingmar Vos

Cookieinstellingen