‘Zorgzame dorpen Groningen’ lanceert website en hijst vlag

ONDERDENDAM – Het netwerk Zorgzame Dorpen Groningen telt ruim honderdtwintig dorpen, waarvan 32 in gemeente Het Hogeland. Donderdagmiddag werd in dorpshuis De Zijlvesthoek in Onderdendam een belangrijke schakel tussen de dorpen, de website Zorgzame dorpen Groningen, gelanceerd. In de  provincie wapperden, op het moment dat in Onderdendam de vlag met het zorgzame hart werd gehesen, in ruim honderd Groninger dorpen dezelfde vlaggen. De samenkomst van vrijwilligers, gemeentebestuurders en gedeputeerde Eelco Eikenaar had een heerlijk dorps karakter.

Inge Zwerver, helaas niet aanwezig

 

De middag begon met een tegenvaller. Inge Zwerver, hét aanspreekpunt voor wonen, zorg en welbevinden van de zorgzame dorpsinitiatieven, moest wegens ziekte verstek laten gaan. Aan Daphne Wiebing de taak om het welkoms- en openingswoord te verzorgen. Het moet gezegd, ze deed het prima.

Daphne Wiebing, prima presentatie

 

Eerste spreker Meindert Schollema hield een vlammend betoog over de Groninger Dorpen. ‘Een club die voor verbinding zorgt. Een club die bruist van de activiteiten.’ Schollema uitte zijn zorgen over het aardgasdossier en de zorg. ‘De zorg ondergaat de belangrijkste verandering van de afgelopen vijftig jaar. Een zorgplan is nog geen verbinding. De noodzakelijke verbinding kan komen van de Groninger Dorpen. Wij willen daar met z’n allen de partij voor zijn.”

Gedeputeerde Eelco Eikenaar sprak lovende woorden voor Zorgzame dorpen Groningen. ‘Ik ben steeds weer onder de indruk van hoeveel initiatieven er zijn en worden opgestart. We hebben te maken met toenemende problemen in de zorg. Ziekenhuizen, ouderenzorg, huisartspraktijken, thuiszorg staan onder druk en dan is het hartverwarmend dat er mensen zijn die zich met hart en ziel willen inzetten voor anderen.’

Daan Bultje, directeur van van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands, ziet ook een belangrijke rol voor de Zorgzame dorpen Groningen. ‘Dorpen, dorpelingen, kunnen vaak wat zorginstellingen niet kunnen. De lijntjes zijn kort, men kent elkaar goed en de Noaberplicht is vaak vanzelfsprekend.”

Na de sprekers werd het tijd om de website te lanceren, op z’n dorps natuurlijk. Aan Meindert Schollema en Eelco Eikenaar was de eer toegedeeld. Daan Bultje begeleidde het spektakel door af te tellen vanaf 10. En dan gebeuren er van die heerlijke dorpse, kneuterige dingetjes. Het aftellen gaat te snel, moet over, weer te snel, moet over, iemand met meer verstand van computers komt assisteren, opnieuw aftellen, gaat te langzaam, opnieuw aftellen, de hele zaal doet gniffelend mee en precies op nul drukken de plichtplegers op de knop, maar dan moet de site ineens zonodig nog laden. Na enige ogenblikken vult het scherm zich en onder luid applaus is de site ‘gelanceerd’. Heerlijk!!

Dan het hele gezelschap met een drankje naar buiten, waar voor het dorpshuis de Zorgzame dorpen Groningen- vlag al om de vlaggenmast geknoopt zit. Wethouder Mariëtte de Visser spreekt eerst met trots over de dorps initiatieven in Het Hogeland en heeft goede hoop dat de verbinding met dorpen in andere gemeenten nog beter wordt door de website.

Dan probeert de wethouder samen met Schollema en Eikenaar de vlag te hijsen. Probeert, want om zo’n dundoek in top te krijgen, dat valt nog niet mee. Na ettelijke pogingen hangt de vlag, niet in top, maar halfstok. ‘Ach, als ie maar hangt’: komt er uit de aanwezigen, die waarschijnlijk trek heeft in de stukjes worst en kaas, maar de bestuurders geven niet op en na een klein kwartiertje is het zo ver, de vlag hangt in top. Dorps ten voeten uit: samen, deurzett’n, kop der veur en dan pas proosten. ‘Je schrijft het toch niet allemaal op, hè, Cees?’

‘Nee hoor, daar is de middag veel te goed en te mooi voor.’ Ik geniet van deze dorpse bijeenkomsten. Niet van die vaste, soepel lopende protocollen, van die Stadse fratsen en ik ben niet de enige: de maan kijkt neer op het dorpstafereel en geeft een dikke knipoog.

 

 

Tekst en foto’s: Cees van de Meent

Cookieinstellingen