Bedumer snert de beste van héééél de wereld

GRONINGEN – Organisator Henk van de Velde kan zeer tevreden terugkijken op de 25ste editie van het WK Snert koken. Het 5e lustrum werd gewonnen door dorpsgenoot Menthe Groefsema uit Bedum en daarnaast werd het snert koken bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Het WK snert- en stamppot koken in het Alfa-college aan de Kluiverboom in Groningen kende een record aantal van 39 deelnemers. Onder hen vijf ‘buitenkokers’, die op het plein voor de hoofdingang op hout hun snert bereidden. Dit jaar was er geen deelname uit het buitenland.

Bedumers en snert gaat goed samen

Winnaar bij het snert koken werd Menthe Groefsema. De Bedumer scheepskok – hij vaart maandag weer uit – won en ging voor de derde keer met de zilveren snertslaif aan de haal. Bedumers schijnen iets met snert te hebben, want ook nummer drie – Sina de Haan – komt uit het dorp van De Schaive Toorn.

Bekende koppen

Prominente Groningers bij het snertkoken binnenshuis waren Colin Mooyman (programmamaker OOG TV) en oud-voetbalprof ‘Henkie de Hoan’. Beide levensgenieters hadden veel lol, oogden serieus, maar deden uiteindelijk voor ‘spek en bonen’ mee. Volgend jaar misschien gewoon maar een blik opentrekken?

De Haan kwam er ’s morgens achter dat hij iets belangrijks vergeten was voor de snert. Bij de supermarkt werd nog snel even een zak erwten gehaald, zodat het hoofdingrediënt niet ontbrak. “Snert zunner aart’n ken ja nait!”

Verschil in presentatie

Naast o.a. smaak en kleur wordt ook de presentatie meegenomen in de beoordeling. Sommigen zijn daar iets beter in dan anderen.

Grote wens beantwoord

Tussen de ochtend- en middagsessie volgde een mooi moment: de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Na enkele jaren van voorbereiding en afwachten ging de grote wens van Henk van der Velde dan eindelijk in vervulling.

Drie handtekeningen waren ervoor nodig om de bijschrijving te bekrachtigen. Die van Henk van der Velde (voorzitter Oud Hollandsche gerechten), drs. Max van den Berg (oud-commissaris van de Koning in Groningen) en tot slot Leo Adriaanse (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland).

Edward Arnold (directeur Alfa-college) ontving daarna uit handen van Henk van der Velde het eerste exemplaar van Het Snertboek.

UITSLAGEN

Snert:
1. Menthe Groefsema – Bedum
2. Henk Scherphof – Kloosterhaar
3. Sina de Haan – Bedum

Stamppot:
1. Ineke Keizer Hoekzema – Aduard
2. John Spruit – Vriezenveen
3. Michel Rekers – Alkmaar

Cookieinstellingen