Geen verkiezingskrant Waterschap Noorderzijlvest, maar advertenties

Dijkgraaf Bert Middel
Dijkgraaf Bert Middel
Foto: Waterschap Noorderzijlvest

HET HOGELAND – De deelnemende partijen aan de Waterschapsverkiezingen krijgen de gelegenheid om hun standpunten uit te dragen via extra advertenties in huis-aan-huisbladen. De advertenties komen in de plaats van een verkiezingskrant. Dijkgraaf Bert Middel heeft maandag besloten dat deze krant niet mocht worden verspreid.

Binnen het Dagelijks bestuur is portefeuillehouder Dijkgraaf Middel verantwoordelijk voor ‘een ordelijk verloop’ bij het maken en verspreiden van de verkiezingskrant.

Volgens Dijkgraaf Middel staat de verkiezingskrant, opgesteld door communicatiebureau GH+O uit Leeuwarden, bol van de fouten. Niet alleen grammaticale, stijl- en taalfouten, maar ook ‘feitelijke onjuistheden en uitglijders’. Ook wordt er in de verkiezingskrant verwezen naar een niet-bestaand webadres van Noorderzijlvest.

Het Dagelijks bestuur legt de schuld van de fouten neer bij het tekstbureau dat de krant heeft gemaakt en zeker niet bij de deelnemende partijen. Een medewerker van GH+O heeft laten weten zich niet in de kritiek te kunnen vinden.

Partij ‘Betaalbaar Water’ uitte kritiek op het Dagelijks bestuur van Noordzijlvest. In de krant zouden de deelnemende partijen hun verkiezingsprogramma’s kunnen publiceren. Door de krant in te trekken zou volgens ‘Betaalbaar Water sprake zijn van politieke censuur. De Dijkgraaf nam daarom het besluit om de programma’s door middel van advertenties te openbaren. Middel vindt niet dat hem enige blaam treft.

Cookieinstellingen