Begroting gemeente Het Hogeland: “Bescheiden en sober”

Wethouder Dijkhuis presenteert de begroting. Links gemeentewoordvoerder Paul Kreemer
Wethouder Dijkhuis presenteert de begroting. Links gemeentewoordvoerder Paul Kreemer
Foto: Berto Merx

HET HOGELAND – De begroting van de gemeente Het Hogeland is “bescheiden, sober en vooral uitvoering van het beleid dat de oude gemeenten in de steigers hebben gezet.” Zo karakteriseerde de wethouder van financiën het pak papier over de inkomsten en uitgaven van de gemeente dat hij vrijdagmiddag presenteerde.

De begroting heeft een tekort van 3,8 miljoen en om dat weg te werken is er een beroep op de reserves gedaan. De gemeente haalt geld uit de verhoging van de OZB opbrengst die vooral door ondernemers wordt opgebracht.

In het ontwerp van het gemeentelijk huishoudboekje is van de grote ambities van het collegeprogramma nog niet zoveel terug te vinden. Dijkhuis: “De steun voor de ontwikkeling van de leefbaarheid in de dorpen gaat door. Er komt een fonds voor steun aan ondernemers ter compensatie van de verhoging van de OZB en het wegvallen van allerlei kleine regelingen. In wezen doen we alles wat we vorig jaar ook deden. De ambities van het collegeprogramma worden uitgewerkt in de kadernota die medio april op de agenda komt te staan.”

In een aparte paragraaf zijn de risicovolle projecten opgenomen, zoals de Tirrel. “Hier is aangegeven wat er kan en niet kan als dergelijke zaken tegenvallen,” aldus Dijkhuis.

Cookieinstellingen