Energiecoöperatie Duurzaam Bedum kan op steun CDA rekenen

Foto:

BEDUM – CDA-kandidaat voor het Europees Parlement Karsten Klein was vorige week op werkbezoek in Het Hogeland. Klein is lange tijd woonzaam geweest in Baflo, heeft nog steeds veel met het mooie Groningse land en haar bewoners en ging mede daarom op bezoek bij de Energiecoöperatie Duurzaam Bedum. Enkele kopstukken van het CDA Het Hogeland: voorzitter Harrie Sienot, Wilte Everts, de raadsleden Harma Dist, Kor Berghuis en Peter Ritzema, Chiel Kok en Wouter Kooi, waren bij het bezoek aanwezig en namen deel aan het gesprek.

Voor het gesprek van start ging werd Kristel Rutgers (CDA-wethouder van gemeente Het Hogeland) privé officieel lid van Energiecoöperatie Duurzaam Bedum.


Voorzitter Duurzaam Bedum Gert-Jan Hageman en Kristel Rutgers tekenen de overeenkomst.

Initiatiefnemers en bestuursleden van de coöperatie Gert-Jan Hageman, Egbert Ludwig en Douwe Feddema vroegen zich in alle openheid af waar de politiek en lokale, provinciale en landelijke overheden staan in het proces van Duurzaamheid en energietransitie.
De bestuursleden hebben haast een dagtaak aan de Energiecoöperatie Duurzaam Bedum. De vrijwillige bestuurders maken zich al een aantal jaren hard voor het verduurzamen van hun dorp en doen er alles aan om Duurzaam Bedum tot een succes te maken. Alles in eigen tijd en uit eigen zak. Ze zouden graag worden gefaciliteerd en ondersteund door de overheden, die een initiatief als Duurzaam Bedum toch zouden moeten toejuichen, maar de contacten met gemeente en provincie leiden tot niets, ja, frustraties. ‘Er is niets of niemand die durft door te pakken. We horen al jaren en toenemende mate dat er verduurzaamd moet worden, dat initiatieven zeer op prijs worden gesteld, maar het blijkt nergens uit. Provincie en gemeente verwijzen steeds naar elkaar, maar stappen nemen, ho maar’: aldus Egbert Ludwig.

CDA-raadslid Kor Berghuis begrijpt de frustratie binnen Duurzaam Bedum. Berghuis: ‘Er is nog geen vast beleid vastgesteld in gemeente Het Hogeland voor deze vraagstukken, dat kost tijd, veel tijd, teveel tijd.’
De frustratie van de bestuursleden blijft als klamme deken over het gesprek liggen. Er is een coöperatie, er zijn daken, panelen, leden en financiële middelen om direct te beginnen. Er zijn erg gunstige voorwaarden voor deelnemers. Er is bijvoorbeeld geen voor- inleg of contributie verschuldigd. De mannen, gepokt en gezameld in het bedrijfsleven weten precies waar ze mee bezig zijn. Er is veel draagkracht, motivatie en inzet. De mannen willen iets goeds doen voor Bedum, Het Hogeland, het klimaat en als er dan geen medewerking is, dat is moeilijk te verkroppen. ‘Wij missen de echte ondersteuning vanuit de gemeente,” verzucht Gert-Jan Hageman.

 

CDA-politicus Klein vindt dat ondersteuning vanuit de overheid voor initiatieven als Duurzaam Bedum van het grootste belang is. Het lijkt Klein goed voor de coöperatie om een link te leggen met het Nationaal Plan Groningen. Ook het GrEK (Groninger Energie Koepel), die een belangrijke rol zou moeten kunnen blijven spelen voor energiecoöperaties en andere initiatieven, maar waar in de nabije toekomst geen geld meer voor lijkt te zijn, zou bij het Nationaal Plan Groningen moeten aankloppen. Het geld dat voor dit plan beschikbaar is, is immers onder andere bedoeld voor de energietransitie en duurzaamheid.

CDA-fractievoorzitter Peter Ritzema is net als de andere aanwezigen erg enthousiast over de plannen van Duurzaam Bedum. Hij zegt dat de gemeente moet onderzoeken hoe de de energiecoöperatie Duurzaam Bedum zo goed mogelijk kan worden ondersteund, het CDA zal dat zeker gaan doen.

Voorzitter Gert-Jan Hageman: ‘We hopen van harte dat nu snel spijkers met koppen geslagen worden, zodat ons doel, een klimaatneutraal Bedum, daadwerkelijk dichterbij komt’.

Cookieinstellingen