Vrouwendag: Groningse topper krijgt prijs in Londen

Amina Helmi.
Amina Helmi.
Foto: Voorlichtingsdienst RUG

GRONINGEN – Op Internationale Vrouwendag neemt professor dr. Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen de Suffrage Science Award in ontvangst in de Royal Society te Londen. Deze Award is een eerbetoon aan vrouwen in de wetenschap en techniek, en een aanmoediging voor vrouwen voor de wetenschap te kiezen en daarin een topfunctie te ambiëren.

 Tijdens de ceremonie op vrijdag 8 maart ontvangen twaalf vrouwelijke wetenschappers van over de hele wereld een Suffrage Science Award. De Awards zijn sieraden die een wetenschappelijke theorie of concept verbeelden. Het Suffrage Science-programma werd in 2011 opgezet voor vrouwelijke wetenschappers in de levenswetenschappen. Later werden hieraan toegevoegd: techniek en natuurwetenschappen, wiskunde en informatica.
Na twee jaar kiest elke winnares een opvolgster om haar Award aan door te geven. Professor dr. Marileen Dogterom van de Technische Universiteit Delft – winnaar van de Spinozaprijs in 2018 – legt uit waarom ze Amina Helmi heeft genomineerd: “De baanbrekende ontdekkingen van professor Helmi op het gebied van de evolutie en dynamiek van het Melkwegstelsel, vormen een inspiratie voor veel mensen buiten haar eigen onderzoeksgebied, waaronder ikzelf. Ze is een perfect rolmodel voor jonge vrouwelijke wetenschappers.”
Doordat de Awards steeds worden doorgegeven, is er een groeiend internationaal netwerk ontstaan van inmiddels meer dan 120 vrouwelijke wetenschappers die anderen helpen om succesvol te zijn in wetenschap en techniek.

De astronome Amina Helmi (1970) is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan het Kapteyn Instituut van de RUG. Ze schreef een baanbrekend proefschrift waarin de geschiedenis van onze Melkweg in een nieuw licht werden geplaatst: ons Melkwegstelstel is waarschijnlijk geleidelijk aangegroeid met kleinere sterrenstelsels. Professor Helmi spoort die aparte sterrenstelsels op en bedrijft een soort astro-archeologie; ze gebruikt de informatie van sterfossielen om het ontstaan van de Melkweg te reconstrueren.
Helmi is actief in allerlei internationale netwerken en is in 2017 benoemd tot lid van de KNAW. Een team met Helmi bracht in augustus 2014 in Science voor het eerst de ruimtelijke verdeling van onbekende materie tussen de sterren in beeld. Helmi is nauw betrokken bij de in 2013 gelanceerde GAIA-telescoop die met zeer precieze metingen het Melkwegstelsel in kaart brengt. In 2018 kreeg ze met haar onderzoeksgroep als een van de eersten de gelegenheid om de 2e set gegevens van GAIA te bestuderen. In oktober jl. publiceerde Helmi de eerste opzienbarende resultaten over de vorming van de jonge Melkweg in Nature
.

Cookieinstellingen