Miljoenen beschikbaar voor vernieuwing zorghuizen in het aarbevingsgebied

De ondertekenaars van het akkoord.
De ondertekenaars van het akkoord.
Foto: Communicatie NCG

GRONINGEN – Er komt 331 miljoen euro beschikbaar aan investeringen in nieuwe gebouwen voor de zorg in het aardbevingsgebied. Hiermee moeten de gebouwen aardbevingsbestendig worden en aangepast aan de toekomst van de zorg.  Gisteravond hebben de betrokken gemeenten, zorgaanbieders, verzekeraars, de Nationale Coördinator Groningen, woningbouwverenigingen en nog ander partijen in Groningen het Zorgakkoord ondertekend

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) verklaarde bij de ondertekening: “De regio en het Rijk willen de kansen die de beëindiging van de gaswinning biedt maximaal benutten. Daarom investeren we nu met dit toekomstplan in de kwaliteit van de zorg in Groningen. Samen met zorgaanbieders, woningcorporaties en gemeenten maken we de zorg niet alleen aardbevingsbestendig, maar ook toekomstbestendig.” Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voegt daaraan toe: “Dit past in de stads-, dorps- en buurtvernieuwingsaanpak in aardbevingsgebied. Hierdoor kunnen Groningers, óók in de toekomst, dichtbij huis kwalitatief goede zorg en begeleiding krijgen.”

 De ondertekenende partijen zijn de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en  Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum en Midden-Groningen, zorgaanbieders Cosis, De Hoven, De Zijlen, ‘s Heeren Loo Zorggroep, Lentis, Noorderzorg, Zorggroep Groningen en Zonnehuisgroep Noord, woningcorporaties Acantus en Woonzorg Nederland, zorgkantoor en zorgverzekeraar Menzis, provincie Groningen en Nationaal Coördinator Groningen. 

Het akkoord na de ondertekening.

Kern van het akkoord is dat er nieuw wordt gebouwd op dezelfde of een andere locatie en dat bestaande gebouwen verdwijnen of een andere bestemming krijgen. De nieuwe zorgvoorzieningen komen in de gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum, en het Hogeland. Alle gebouwen worden aardbevingsbestendig, duurzaam en levensloopbestendig. Twintig van huidige zorgpanden zijn onderdeel van de nieuwbouw. Daarvoor worden op negen locaties nieuwe zorgvoorzieningen gerealiseerd die in sommige gevallen bestaan uit meerdere gebouwen met verschillende functies. Uiterlijk eind 2020 moeten de plannen en definitieve ontwerpen van de nieuwe zorgvoorzieningen gereed zijn. Naast de realisatie van nieuwe zorggebouwen hebben de partijen afgesproken dat er duidelijkheid moet komen over de planning van het versterken en aardbevingsbestendig maken van 48 andere zorggebouwen. 

De herinrichting van de zorginfrastructuur in deze regio is nodig, omdat de zorg verandert. De behoeften en daarmee de zorgvragen van inwoners veranderen. De complexiteit en zwaarte van zorg nemen toe, evenals het tekort aan zorgmedewerkers. Ook neemt het aantal inwoners af en verhoudingsgewijs komen er meer ouderen en minder jongeren. Om goede zorg aan iedereen te kunnen blijven leveren, zijn maatregelen nodig en moet specialistische zorg centraliseren. De afspraken in het Groninger Zorgakkoord gaan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, zo stellen de ondertekenaars van het akkoord.

Jannie Nijlunsing, bestuurder van Stichting De Hoven: “Door het akkoord en de intensieve samenwerking tussen partijen ontstaan andere zorgvormen. Een mooi voorbeeld is het creëren van een woonzorgvoorziening waar ouderenzorg van De Hoven en gehandicaptenzorg van De Zijlen/’s Heeren Loo worden gecombineerd. Zo kunnen mensen met een verstandelijke beperking in de toekomst in Appingedam van betekenis zijn voor hun oudere buren door het doen van bijvoorbeeld boodschappen of de postbezorging. Zo realiseren we een inclusieve samenleving voor iedereen.” 

Het gisteren afgesloten akkoord komt voort uit de afspraken in de visie “(Bevings-)bestendige zorg in Groningen, toekomstperspectief en versterken”, die op 8 oktober jongstleden door de Stuurgroep Zorg gepresenteerd aan minister Hugo de Jonge van VWS. In deze visie is vastgesteld hoe de zorginfrastructuur voor intramurale ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg in het aardbevingsgebied eruit moet zien.

Cookieinstellingen