Moordenaar van Jesse van Wieren behoudt zijn straf

Foto: Archief HN

DEN HAAG – De Hoge Raad der Nederlanden heeft het verzoek tot cassatie tegen het vonnis van 12 maart 2018, dat door Rowan P. was ingesteld, niet-ontvankelijk verklaard.

De Hoge Raad is van oordeel dat de aangevoerde klachten geen behandeling in cassatie rechtvaardigen omdat de partij die het cassatieberoep heeft ingesteld klaarblijkelijk onvoldoende belang heeft bij het cassatieberoep dan wel omdat de klachten klaarblijkelijk niet tot cassatie kunnen leiden.

Dit betekent dat de moordenaar van Jesse van Wieren zijn gevangenisstraf moet uitzitten en de TBS* ten uitvoer wordt gebracht.

*Tbs is een behandelmaatregel die de rechter oplegt aan mensen die zware delicten hebben gepleegd en lijden aan een psychiatrische ziekte of stoornis. Deze stoornis beïnvloedt in meerdere of mindere mate hun gedrag. De rechter stelt hen daarom niet geheel verantwoordelijk voor hun daden. Voor het deel van het delict dat de daders wel kan worden aangerekend, kan de rechter hen gevangenisstraf opleggen; het zogenaamde combinatievonnis (bijvoorbeeld acht jaar gevangenisstraf + tbs). Om de stoornis te behandelen en herhaling (recidive) te voorkomen wordt mede tbs opgelegd. Dit alles met als doel de samenleving te beveiligen.

 

Cookieinstellingen