Acties voor behoud autocross bij gemeenteraadsvergadering

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Het bestuur van AutoSport Groningen heeft aangegeven dat ze het niet meer op kunnen brengen om de autocross- wedstrijden op de baan in Winsum te organiseren. Het niet op tijd afgeven van de vereiste vergunningen is de spreekwoordelijke druppel na een jarenlang politiek en ambtelijk strijd.

Autocrossliefhebbers en deelnemers uit de verre omtrek willen graag dat de wedstrijden wel door kunnen gaan en komen in actie.

Volgens AutoSport Groningen kunnen de wedstrijden niet doorgaan door een ambtenaar van gemeente Het Hogeland. Die zou de vereniging niet op tijd ingelicht hebben over de juiste procedures. De gemeente heeft laten weten dat de vereniging wél goed is geïnformeerd.

Demonstratie bij gemeentehuis

Coureurs en liefhebbers van de zeer populaire wedstrijden roepen op om donderdagavond naar de raadsvergadering van de gemeente Het Hogeland te gaan.
Het plan is om rond 18:00 uur met autocrossauto’s te verzamelen op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. De actievoerders willen met de ‘demonstratie’ het bestuur van ASG steun betuigen en een signaal afgeven aan de gemeente en provincie die de vergunning alsnog zouden moeten verstrekken.

Autocrossfanaat Jacob Kuil heeft een oproep geplaatst op Facebook:
“Het is vijf voor twaalf”

Hallo Cross vrienden!!

Dit is een noodkreet voor het redden van de ASG.
Kom met z’n allen donderdagavond 14 maart om 18:00 naar het gemeentehuis in Uithuizen, (met of zonder auto) om daar met z’n allen te demonstreren tegen het besluit van gemeente en provincie Groningen om de cross niet door te laten gaan. Omdat metingen van flora en fauna nog uitgevoerd dienen alvorens ze een vergunning willen voor het cross seizoen 2019, terwijl bij de gemeente Het Hogeland al bekend was in 2018 dat deze metingen uitgevoerd dienen te worden voor het cross seizoen 2019. En dit nooit aan de ASG hebben gemeld nu is de provincie boos op de gemeente het hogeland en schijnt de ASG hier de dupe van te worden. En ik vind dat wij als autocrossers hier de dupe van worden!”

Donderdagavond staat de eerste begroting van gemeente Het Hogeland op de agenda, maar er zal ook over de autocross in Winsum worden gesproken.
De gemeente Het Hogeland laat weten dat er zich drie insprekers hebben gemeld.

Maatregelen gemeente Het Hogeland

Een woordvoerder van de afdeling communicatie van de gemeente Het Hogeland laat desgevraagd weten: “We zorgen er samen met de politie voor dat het plein naast het gemeentehuis vrij is en ruimte biedt aan de mensen die willen komen. Daarnaast hebben we ruimte voor een groep om binnen aanwezig te zijn – we kunnen ongeveer 75 mensen in de raadszaal en kantine kwijt. Dus zij zijn van harte welkom.
Ik heb begrepen dat men zelf schermen voor buiten geregeld hebben, dus voor diegene die we binnen geen plekje meer kunnen geven, die kunnen buiten de vergadering volgen.”

Reacties