Prima weekend voor winnend Rood Zwart Baflo

BAFLO – Zelf won Rood Zwart Baflo zaterdagmiddag met minimaal verschil – doch verdiend – de ontmoeting met Middelstum, maar in Roodeschool liet koploper en gedoodverfd kampioen FC Zuidlaren twee dure punten liggen. De weg is nog lang, toch hebben de Bafloërs het kampioenschap nu in eigen hand.

Het begin van de wedstrijd was veelbelovend. Al in de eerste minuut kwam de thuisploeg goed weg toen Middelstum-spits Mateo Milkovic Arjen Potma aan de kant zette en zijn uithaal het aluminium raakte. Nog geen minuut later was het aan de andere kant bijna raak. Duncan Torrenga speelde Jordy Potma vrij voor Middelstum-doelman Jeroen Smit, maar de goalie wist de inzet van de Bafloër te pareren.

De gasten – met de wind in de rug – brachten te weinig om het de Bafloërs echt moeilijk te maken. De minst gepasseerde verdediging van de vierde klasse D  stond weer als een huis en gaf niets tot weinig weg. Daarnaast was doelman Cedric Tillema weer heer en meester in de lucht. Toch had hij in de 11de minuut geluk dat de geheel vrijstaande Wessel Oosterhof naast kopte uit een hoekschop van Luke Ypey. De thuisploeg had het moeilijk in de opbouw om de bal tegen de wind in naar voren te krijgen. De geschorste Melvin Folkerts – verlengstuk tussen verdediging en aanval – werd zichtbaar gemist.

Hard werken, weinig voetbal

Toch wist Rood Zwart Baflo tegen de wind tot scoren te komen. Duncan Torrenga werd op links in gespeeld, maakte de actie naar binnen en vond Wouter van der Werf, die van dichtbij door doelman Smit werd gestuit. De bal belandde voor de voeten van Jordy Potma, die de bal kinderlijk eenvoudig de bal in het lege doel kon schieten, 1-0.

Vijf minuten later was het de opgekomen Mike Smit die vanaf de zijkant de bal de vijf-meter inwerkte. Gedreven door de wind verdween de bal op de lat.

Middelstum deed in de 32ste minuut weer van zich spreken; een vrije bal van Luke Ypey kon door sluitpost Tillema ternauwernood over de achterlijn worden gewerkt. De daarop volgende hoekschop van Thijs Hoeksema belandde voor het doel, waar William de Roo de bal uiteindelijk weg wist te werken voordat een van de gasten de gelijkmaker zou kunnen maken.

Op slag van rust kreeg de thuisploeg nog een mogelijkheid nadat Jordi Striedelmeijer vanaf de achterlijn hard en laag voorgaf. Voorbij de tweede paal was het rechtsachter Mike Smit die ineens uithaalde en Middelstum-goalie Smit tot een ultieme redding dwong.

De tweede helft was er een om gauw te vergeten. Twee machteloze ploegen die niet konden omgaan met de wind; de lange ballen van achteruit bij Middelstum waaiden net zo hard terug en de lange peer naar voren bij de thuisploeg was – gedreven door de wind – veel te hard voor de spitsen om er wat mee te kunnen doen.

In de slotminuut leek Middelstum nog een puntje te pakken. Een vrije bal van Robert Bos vanaf de rechterkant leek door Wessel Oosterhof binnen te kunnen worden gewerkt, maar de wind blies de bal weg voor het hoofd van de Middelstumer.

Zo bleef het 1-0. Drie punten voor Rood Zwart Baflo dat door deze overwinning en het gelijkspel van FC Zuidlaren bij laagvlieger Corenos nu op twee punten staat van de koploper.