Raad Hogeland heeft weinig moeite met de nieuwe begroting

Links, de CU-ers Nannet Gijzen en Bernd de Jong. Rechts: Sandra Herkströter van de SP.
Links, de CU-ers Nannet Gijzen en Bernd de Jong. Rechts: Sandra Herkströter van de SP.
Foto: Berto Merx

UITHUIZEN – Weinig vuurwerk en vooral begrip voor de moeilijke situatie waarin het college van b. en w. financieel moet opereren, dat was kenmerkend voor de behandeling van de nieuwe begroting van de gemeente Het Hogeland.

Met de behandeling van de begroting begint de gemeente Het Hogeland bestuurlijk op stoom te komen. De burger kan in alle redelijkheid niet verwachten dat vanaf 2 januari er een uitbarsting van nieuw beleid van de gemeente had plaats gevonden. Het allerbelangrijkste van de nieuwe gemeente was om zo snel mogelijk de bereikbaarheid op orde te hebben en de lopende zaken uit de vier oude gemeenten inderdaad aan de loop te houden. Het loopt, die nieuwe gemeente, met hier en daar steunen en kreunen, maar het loopt.

De begroting – het huishoudboekje – die afgelopen donderdag door de gemeenteraad in de eerste ronde werd behandeld – is beleidsarm. Het gaat om een ding van 150 miljoen aan uitgaven, mogelijk gemaakt door stevig in de reserves te knijpen om uiteindelijk een tekort van 3,8 miljoen in het rood te behalen. De heikele kwestie is de verhoging van de OZB-belasting voor boeren en ondernemers in het gebied van de voormalige gemeeneten Bedum, De Marne en Winsum. Lammert Westerhuis, ex-VVD raadslid in Eemsmond, kwam als voorzitter van de boerenorganisatie LTO, nog een lans breken voor de agrarische sector: “Er zijn agrariërs in Bedum en Winsum die 1000 euro meer aan deze belasting gaan betalen.”

De wethouder van financiën, Eltjo Dijkhuis, heeft deze OZB-verhoging in een politiek mooie package deal verwerkt. De opbrengst ervan is voor een deel bestemd voor de bevordering van de leefbaarheid in de dorpen, het ander deel is bestemd om ondernemers met een tegemoetkoming te laten wennen aan de nieuwe tarieven over een termijn van drie jaar en het oprichten van een fonds om ondernemersactiviteiten te stimuleren. Boerenvoorman Westerhuis drong er bij de raad nog op aan om de gewenning aan deze belastingverhoging over vijf jaar uit te spreiden, maar dat zal hoogst waarschijnlijk niet gebeuren.

De coalitiepartijen, de partijen die de wethouders leveren, hadden wel wat mitsjes en marentjes. Zo hekelde Roelf Torringa (GB) het feit dat de bewoners van de buitengebieden de Noorderkrant zelf moeten ophalen om op de hoogte te zijn van de gemeentelijke mededelingen: “Van Albert Heijn krijg je de folder inde bus,” zei hij stekelig. Paul Steenman (GL) maakte zich zorgen over het tekort van 3,8 miljoen en wees er op dat de pot met gemeentelijke reserves leeg loopt. Peter Ritzema (CDA) wees er op dat de telefonische bereikbaarheid van de gemeente soms te wensen overlaat. Bernd de Jong CCU)) wees erop dat de tarieven voor de afvalverwerking niet geharmoniseerd zijn en dat leidt er toe dat binnen één gemeente inwoners van de dorpen van de oude vier gemeenten verschillende tarieven betalen voor de grijze en groene vuilnisbak. Jan Willem Nanninga (PvdA) kon wel leven met de OZB-verhoging en de verdeling van de opbrengt over de leefbaarheid van de dorpen en de compensatie voor ondernemers. “Ik wil ook investeren in sociaal beleid. En dat blijft nu achter.”

De reeks kleine punten is langer. Maar het zijn marginale kwesties die in de repliek van de verschillende wethouders werden meegenomen, zoals dat bestuurlijk heet. Woensdag 27 maart beslist de raad over de begroting. Het laat zich aanzien dat de verschillende fracties wel met moties en aanvullingen zullen komen. De politieke verhoudingen zijn in de raad vrij eenvoudig: De oppositie van GL, VVD en SP met 7 van de 29 zetels, zal weinig voor elkaar kunnen krijgen. Voor de coalitiepartijen is de situatie nog eenvoudiger: wie wat wil zal moeten aangeven waar het geld ervoor vandaan moet komen. En dat geld is er niet.

Cookieinstellingen