Huurdersfront: ‘Pijnlijk mediaoptreden Wierden en Borgen legt kernproblematiek bloot’

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Woningstichting Wierden en Borgen reageerde afgelopen dinsdag (19 maart) op een brief van Huurdersfront. Er werd een persbericht verstuurd naar de media, waarin gemeld werd dat ze aan ‘waakhond’, het Huurdersfront, een brief hadden gestuurd.

Huurdersfront werd door de media op de brief geattendeerd en bleek bij controle een kwartier eerder de brief in de mailbox te hebben ontvangen.

Woordvoerder Dijkema van Huurdersfront, die dit vooral een pijnlijk mediaoptreden van de corporatie noemt: “Hier is niet goed over nagedacht en van de argumenten in de brief klopt ook helemaal niks. Dit is ook zeer eenvoudig te weerleggen omdat wij uiterst zorgvuldig met onze woordkeuze omspringen. Wij doen dit bewust omdat we in eerste instantie graag zo nauwkeurig en integer mogelijk willen zijn. Daarnaast kunnen we ook aantonen wanneer er dingen uit het verband gerukt worden. Daarom brengen wij de correspondentie tussen ons en Wierden en Borgen nu ook naar buiten.
Als woningen, die eerst versterkt moesten worden, ineens veilig genoeg zijn voor een veel goedkopere renovatie, willen wij graag weten hoe dat kan. Daarnaast vinden wij dat er niet mag worden weggekeken wanneer het bijvoorbeeld over bodeminstabiliteit gaat. Dat probleem wordt alsmaar groter als je nu niet de juiste maatregelen treft.”

Op 23 februari, ontvingen 99 huurders uit Bedum een brief van Huurdersfront waarin de huurderswaakhond twijfel uitte over de voorlopige planvorming, die de Woningbouw voor hun woning in gedachten heeft. Een aanzienlijk aantal van deze woningen heeft schade en is ook voorbereid op de versterkingsprocedure, die later is afgekondigd. Huurdersfront wilde dit met de projectleider bespreken, maar die ondernam weinig moeite om enigszins serieus op de kwestie in te gaan. Huurdersfront heeft daarnaast de kwestie uiteraard met huurders overlegd. Ze zijn met diverse huurders in gesprek.

Huurdersfront schrijft: “Dit is ook de werkwijze die past bij een organisatie die zich voor waakhond uitgeeft. Dit is ook vanaf de oprichting duidelijk gemaakt. Halverwege vorig jaar is Wierden en Borgen akkoord gegaan om met Huurdersfront samen te werken, omdat de wooncorporatie zich duidelijk herkende in de aangedragen problematiek en daar ook het boetekleed voor aantrok. Maar de samenwerking verliep wel stroef. Al met al viel de actie van Huurdersfront niet bepaald goed bij de nieuwe directeur bestuurder Peter van Heeswijk, die drie dagen later aan de lijn hing en verhaal kwam halen bij de woordvoerder.”

Huurdersfront bestuurslid Diana Kamphuis wil hier graag wel even iets over kwijt: “Van Heeswijk heeft tijdens het telefoongesprek vooral op het gevoel van onze woordvoerder willen inspelen en zich niet bepaald gedragen op een wijze zoals je van een directeur zou mogen verwachten. Niet dat onze woordvoerder dat niet kan handelen, die blijft altijd in dialoog en heeft zelfs nog voorgesteld om een afspraak te maken voor een gesprek. Wij hebben als team besloten om dat niet te doen en ons ongenoegen per brief kenbaar te maken. Het is al vaker voorgekomen dat Wierden en Borgen de woordvoerder op het matje wilde roepen en wij hebben al eerder aangegeven dat wij dit niet kunnen accepteren.
Communiceren vinden ze bij Wierden en Borgen nog steeds erg lastig. Het Huurdersfront heeft Van Heeswijk op 11 maart in een brief proberen aan te spreken en heeft aangegeven dat ze niet langer door één deur willen. Reden: iedere keer weer dramatisch reageren op het moment we bij kritische vraagstukken uitkomen. Het komt ook veel voor dat Wierden en Borgen gewoon niet reageren. De brief was in feite een laatste kans voor Wierden en Borgen om te laten zien dat ze wel met het Huurdersfront op een normale manier zou willen praten. Uit de reactie is nu gebleken dat dit dus gewoon echt niet mogelijk is.”

Kamphuis denkt dat dit komt omdat deze Woningstichting waarschijnlijk nog niet eerder zo’n volhardende groep huurders tegenover zich heeft gehad, die netjes blijft en zich alleen laat overtuigen door daadkracht.

Volgens het Huurdersgront lijkt Wierden en Borgen zich totaal geen raad meer te weten met deze volledig onafhankelijk opererende huurdersbelangenorganisatie.
Het Front: “Deze huurderswaakhond wordt men gewoon niet zomaar even de baas.”

Bestuurslid Henri De Weerd uit Middelstum licht toe: “Wij willen antwoorden op legitieme vragen en zolang wij die niet krijgen overtuig je ons gewoon niet. Ze hadden kunnen weten dat deze beweging zich maximaal zal blijven inzetten voor het maximale resultaat en geen onderscheid maakt tussen huurders. Inmiddels vertegenwoordig ik voor Huurdersfront mijn eigen buurt in Middelstum, want óók hier is het één grote chaos. Je mag dat eigenlijk niet zeggen, want dat is veel te confronterend voor ze. Ik zit nu al drie kwart jaar in een uitzichtloze situatie, terwijl het maar een paar maanden zou duren. Met mij, vele andere buurtgenoten, waarvan een aantal zelfs al medicatie moet slikken. En dit hele gedoe gaat volgens mij ook nog wel even duren. In Middelstum werd het plan haast aangeprezen als een ware utopie, het is één grote bouwkundige grap gebleken. Ik woon zelf in een pas versterkte en gemoderniseerde jaren 60- rijtjeswoning en voel me er allesbehalve blij mee. Ik ben met een waslijst aan klachten blijven zitten. Mijn voorkeur was nieuwbouw, maar ben gedwongen om met de plannen van Wierden en Borgen mee te gaan. Ik wil inmiddels graag naar een andere woning verhuizen, alleen krijg geen urgentie bij inschrijving. Je bent er als huurder mooi klaar mee. Ik zou de bewoners uit Bedum graag uitnodigen om hier eens in de buurt te komen kijken en met bewoners in gesprek te gaan, dan weet je meteen waarom Huurdersfront voor een veel beter plan pleit.”

Volgens het Huurdersfront heeft de Woningstichting het zelf zover laten komen dat huurders in opstand kwamen en die zullen dat nu echt niet zomaar meer terugdraaien.

Bestuurslid Gerben Schutter: “Op de info- avonden hoor ik ze nog beloven dat ze er alles aan zouden doen om het vertrouwen terug te winnen. Nou, dat gaat ze op deze manier alvast niet lukken. Ik herinner me nog meer toezeggingen die voorlopig niet nagekomen zijn. Ze konden er jarenlang wegkomen met het gedrag dat ze tot dusver vertonen, maar die tijd is echt geweest. Dat zijn ze zelf óók wel gaan beseffen. Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen.”

Bron: Brief Team Huurdersfront van 22 maart 2019.

Cookieinstellingen