10, 10, 10!!! voor Ezinge bij Noordpool U.F.C.

UITHUIZEN – Het zonnetje scheen heerlijk zaterdagmiddag op één van de mooiste sportaccommodaties in Het Hogeland, Sportpark Uithuizen. De koude wind maakte het wat onaangenamer, maar maakte het voor de spelers niet moeilijker. Vanaf de parkeerplaats praat Noordpool U.F.C.-kenner Jeffrey Kremer, geheel in clubtenue, uw verslaggever bij, hij weet bijna alles. Harma en Joke bekijken vanachter de bar de gezelligheid rond een aantal tafels. In een hoekje bij de ingang wordt een bij 5de klas-voetbal passend programmablaadje verkocht, 0.50 cent. Alle benodigde informatie staat erin, verder geen overbodige poespas.

In de bestuurskamer is het rustig. Grensrechter Dennis Bos lijkt zich niet druk te maken over de wedstrijd die over ongeveer 10 minuten gaat beginnen. Hij geniet van zijn kopje koffie en de felle zonnestralen die  door de ruiten de bestuurskamer verwarmen. Annemarie is gastvrouw en verwijst naar Jan Huizinga voor de opstellingen. De sfeer op het sportpark is gezellig en ontspannen.

Op het kunstgrasveld lopen de mannen van Jur Smit en Leendert Nieborg zich warm. Er worden na de warming up wat picknickbanken voor de dugout van de thuisploeg neergezet, er moet een teamfoto gemaakt worden. Het opstellen van het team gaat wat rommelig en zonder echt overleg, de mannen doen maar wat. Jan Huizinga maakt de teamfoto en de mannen van Noordpool zijn klaar voor de strijd.

Scheidsrechter Joop van Leeuwen uit Peize, die overigens een onopvallende, dus goede wedstrijd zal fluiten, fluit de teams naar de middencirkel. De voetballers en (technische) stafleden staan met de armen op elkaars schouders een minuut stil bij het overlijden van de 49-jarige jeugdtrainer van voetbalclub C.O.V DESTO, Rinke Terpstra, één van de drie dodelijke slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht. Na het fluitsignaal van Van Leeuwen is het tijd om te gaan voetballen. De verwachtingen zijn, gezien de stand op de ranglijst, hoog. Ezinge staat in de 5e klasse D vijfde met 24 punten, Noordpool staat zesde met 22 punten, maar het loopt heel anders dan verwacht. Eerst gaat het nog goed. Lukas ten Bos(8) is Pupil van de Week. Het  spelertje van JO8-2 dribbelt handig naar het doel van Ezinge en scoort met een geplaatst schot in de kruising 😉!

Lukas ten Bos(8)

EERSTE HELFT

Vanaf de stilte rond de middencirkel blijft Ezinge een team, Noordpool valt bij het opstellen als los zand uit elkaar. Met vlotte combinaties en door individuele fouten in de Noordpool-verdediging staat Ezinge binnen 17 minuten met 4 – 0 voor.

2de minuut: Dennis Abbas scoort 0 – 1 op aangeven van Sil Douwsma.

8ste minuut: Paul Broekhuizen kopt bij de tweede paal de 0 – 2 achter doelman Kevin Gjaltema.

15de minuut: Met een fraai afstandsschot scoort Wiebe Leistra 0 – 3.

17de minuut: Na een mooie steekpass van Paul Broekhuizen  door het centrum van de Uithuizer-verdediging scoort Dennis Abbas zijn tweede en de vierde voor Ezinge, 0 – 4.

In de 22ste minuut is het alweer raak. Met een goede doorkopbal zet Dennis Abbas Nick Rosema vrij voor doelman Gjaltema die de droge schuiver langs zich heen ziet gaan, 0 – 5.

Op de tribune begint het gemor en gemopper. Het idee wordt geopperd om Jeffrey Kremer in te brengen. Vol trots laat de U.F.C.-kenner zijn wedstrijdshirt zien, maar van warmlopen of een invalbeurt wil hij niet weten.

Noordpool U.F.C.- kenner Jeffrey Kremer

In de 29ste minuut volgt misschien wel de mooiste aanval van de wedstrijd. Dennis Abbas en rechtsback Jordy Huizing combineren het middenveld en de achterhoede over en terwijl de tegenstanders nog vertwijfeld naar de bal zoeken wordt het afstandsschot van Huizing fraai gepakt door doelman Gjaltema. Even later komt er toch 0 – 6 op het scorebord te staan. Een harde, lage voorzet van, de prima voetballende, aanvoerder Dijkstra lijkt aan alles en iedereen voorbij te gaan, maar bij de tweede paal duikt Sil Douwsma op en schiet de bal tegen het net.

RUST

In de kantine schenkt Anja heerlijk, warme koffie. De geurende bakjes troost brengen even wat warmte aan de koude handen, maar brengen geen troost aan de Noordpool- aanhangers, het gemopper gonst door de ruimte. In de bestuurskamer valt het commentaar wel mee. Scheidsrechter Siemen Mulder vertelt met enige trots over zijn gazon, Annemarie serveert plakken cake, over de dramatische eerste helft wordt nauwelijks gesproken.

‘Niet roken in verband met brandhout op het veld’volgens een supporter

TWEEDE HELFT

In de 49ste minuut ligt de bal alweer achter doelman Kevin Gjaltema, Sil Douwsma is opnieuw de doelpuntmaker, 0 – 7. Ezinge zoekt iedere keer met goed combinatiespel de diepte. De spitsen kiezen vaak de juiste oplossing, vasthouden, doorspelen of voor succes gaan.

Bij Noordpool is Gijs Balkema ingevallen. Door zijn inbreng is Ezinge even van slag en de spelers van Noordpool trekken zich aan de snelle en handige linksbuiten op. Het levert Noordpool een aantal prima kansen op, maar tot scoren komen de mannen uit Uithuizen niet.

Dan voert Sil Douwsma een showtje op. Eerst rond de Ezingse aanvaller een mooie steekbal fraai af, 0 – 8, om vervolgens aan de rechterkant zelf de bal van een Noordpool-speler te ontfutselen, zich vrij te spelen en met een harde, diagonale schuiver de 0 – 9 te scoren. In de 84ste minuut tekent Douwsma ook voor het slotakkoord. Wiebe Leistra speelt zich vrij aan de linkerkant en stelt Douwsma in staat om de 10, 10, 10!!! binnen te lopen.

Geen wedstrijd’: zegt trainer Leendert Nieborg van Ezinge. ‘Na een paar minuten wist ik al dat er geen resultaat mogelijk was‘: aldus zijn collega Jur Smit, die enorm baalde, maar zich niet echt dik maakte over de prestatie van zijn spelers: ‘Ze hebben hard gewerkt, meer zit er niet in.

Beide trainers deden hun zegje na de wedstrijd. (Zie filmpje)