Maandag Boekendag

Niet goed ziende? Bij de Bruna koop je er een leesbril bij, bij een boek.
Foto: Berto Merx

Heerlijk, geweldig, fijn, mooi: zaterdag naar de Bruna een boek kopen en het boekenweek geschenk er gratis bij. Weg met de waterweek, de wijnweek, de kinderweek, de dingesweek, de ditten-en-datten week.

En verzin er nog maar een bij: van water, licht, fruit, vlees, allemaal hebben ze wel een week. Er is slechts één week die men serieus moet nemen: de boekenweek. Kinderen, eis dat pa en/of ma deze week een boek kopen. Voor jou. Zeg maar dat ik het heb gezegd en dat het daarom moet. Eis dat je man/vrouw of hoe dat tegenwoordig heet, een boek koopt. Voor jou. Zet de iPad of Samsung vanavond gewoon uit. Tweets zijn gemiddeld geleuter, apps zijn nog meer gemiddelder geleuter. En Feestboek is een riool. Lees een gewoon boek.

Het thema van de boekenweek is iets met moeder en vrouw. Maak niks uit waar het over gaat. Naar aanleiding van het gedicht van Martinus Nijhoff. Lees mee.

DE MOEDER DE VROUW

Ik ging naar Bommel om de brug te zien.

Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden

die elkaar vroeger schenen te vermijden,

worden weer buren. Een minuut of tien

dat ik daar lag, in ’t gras, mijn thee gedronken,

mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd –

een stem vernemen dat mijn oren klonken.

 

Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer

kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.

Zij was alleen aan dek, zij stond bij ’t roer,

 

en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.

O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.

Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.

 

(Martinus Nijhoff: Nieuwe gedichten. 1946)

Rijmschema abba, cdc, efe, ghg. Oh wat schitterend. Het eindrijm e is -oer en f is -aren en dat is het eindrijm omgekeerd in de volgende strofe. Wat een woordkunst. Lees het hardop: gedichten verliezen hun klank als je stil leest.

De oude Bommelse brug bij Zaltbommel, in 2007 afgebroken.

Naar de Bommelse brug gaan, dat mooie ding van ingenieurs, de verdere scheppers van de wereld. En daar komt een boot met een vrouw die psalmen zingt. De liederen uit de Bijbel – een boek – die de lof op de eerste schepper bezingen. Zoals moeders die vroeger zongen.

Lezen is gezond. Je wordt er niet dik van, het is bijna voor niks als je bij de bieb bent, niks hoge bloeddruk, er is géén verband tussen welke enge aandoening dan ook en lezen. Dat alleen al zou een aanbeveling moeten zijn. Om te lezen. Mocht er deze week nog een of andere dag van de ditten en datten blijken te zijn, negeer dat. Deze week elke dag boekendag

Berto Merx

Reacties