Falend bestuur Noordpool UFC slachtoffert trainer Smit

Jur Smit tijdens ZEC-Noordpool UFC eerder dit seizoen
Jur Smit tijdens ZEC-Noordpool UFC eerder dit seizoen
Foto: Archief HN

UITHUIZEN – Al jaren gaat het in de organisatie van Noordpool UFC niet goed. Bestuursleden lopen weg – de derde voorzitter in drie jaar – zorgt niet echt voor een stabiele situatie. Het kwakkelt maar wat aan bij de Uithuizer Football Club waar de ‘verkeerde’ mensen lijken te beslissen. Dit leidde donderdag tot het ontslag van trainer Smit. Het bestuur deelde hem dit mee op z’n trainingsavond bij de club, terwijl dit ’s ochtends al bekend was bij de Ommelander Courant. 

De Winsumer oefenmeester – al ruim 30 jaar in het vak – was verrast met de mededeling van het bestuur om hem per direct de laan uit te sturen.

Voorzitter Andries Broekhuizen zaterdagochtend over het vroegtijdig vertrek van Smit: “Er gaat vanmiddag een persbericht de deur uit.” ’s Middags kwam onderstaande verklaring van de club binnen in de mailbox.

PERSBERICHT 

Onderwerp: Einde samenwerking met hooftrainer Jur Smit Uithuizen 5 april 2019

De afgelopen periode hebben wij als bestuur ons bezig gehouden met vele zaken in en rondom onze vereniging. 

Er zijn de afgelopen dagen verschillende gesprekken gevoerd met begeleiders en een afvaardiging van de spelers van het eerste elftal. De resterende wedstrijden moeten, zijn wij als bestuur van mening, gebruikt worden om het spelplezier en de betrokkenheid van eenieder te vergroten. Om te voorkomen dat wij niet kunnen bouwen aan een mooi en betrokken team voor het volgend seizoen hebben wij als hoofdbestuur na overleg met onze huidige hoofdtrainer de volgende beslissing genomen.

Om het tij te keren hebben wij na overleg besloten om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen. Jur Smit zal dus de komende weken tot het einde van de competitie niet meer betrokken zijn als trainer bij het 1e elftal.

Tot aan het einde van het seizoen zal Ronald Klip de begeleiding van het elftal op zich nemen. Vanaf volgend seizoen is Willem Kluin de hoofdtrainer van de geelzwarten uit Uithuizen. Hij wordt ook dan door Klip geassisteerd. Tot aan dat moment moeten we het samen even oplossen. We gunnen Jur veel succes bij zijn nieuwe club Warffum en hebben het altijd een prachtkerel en een fantastische trainer gevonden. Nogmaals, het is niet leuk om dit te doen maar het is in goed overleg gegaan. Punt.

Met vriendelijke groet,

Hoofdbestuur Noordpool UFC

Het rommelt al langere tijd binnen de gelederen van de Uithuizer voetbalclub, waarvan het vlaggenschip afgelopen najaar verstek liet gaan toen men in Holwierde een bekerwedstrijd moest spelen. Ook zag men een aantal bestuursleden opstappen. Toenmalig elftaleider Geert-Jan Zijlstra liet destijds weten dat het een teken aan de wand was. “Sommige mensen zouden zich eens flink achter hun oren moeten krabben hoe het kan dat men geen toekomst ziet bij een club als Noordpool UFC”, zo liet hij aan Eemsmondsport weten.

Jur Smit over de situatie: “Het bestuur steekt de hand in eigen boezem wat betreft de hele situatie en benadrukt dat ik hier helemaal niets aan kan doen. Zij proberen op deze manier te redden wat er te redden valt, maar mijn naam wordt wel beschadigd door iets waar ik geen schuld aan heb. Daar baal ik enorm van.”

Noordpool-man in hart en nieren Geert-Jan Zijlstra – zoon Vincent speelt in het eerste – is “not amused” zo laat hij weten: “Ja, belachelijk. Jarenlang bestuurlijk wanbeleid en nu de trainer slachtofferen. Laat ik het maar netjes houden door te zeggen dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken! Kijk, er zitten ook goede mensen in dit nieuwe hoofdbestuur, maar die laten zich in mijn beleving zand in de ogen strooien door andere bestuurders. Ik hoop niet dat deze goedwillende mensen straks – net als velen voor hen – uit frustratie weglopen.”

Of het op non-actief zetten van Smit het gewenste effect zal hebben is nog maar de vraag. Er zijn namelijk spelers die flirten met andere clubs en die misschien nog zullen verkassen. De onrust zou de komende tijd dan ook zomaar nog eens toe kunnen nemen op sportpark Uithuizen.

 

Cookieinstellingen