Bezoek minister Wiebes aan Het Hogeland: “Interessante ambities van gemeente”

In gesprek met de minister.
In gesprek met de minister.
Foto: Berto Merx

EPPENHUIZEN – Op 11 maart nodigde de burgemeester Henk Jan Bolding minister Erik Wiebes uit voor een bezoek aan de gemeente. En gistermiddag was de bewindsman er voor een werkbezoek. Twee hoofdonderwerpen: de schade afwikkeling en de toekomst na de gaswinning.

Erik Wiebes bezocht in Kantens twee gezinnen die jarenlang – zeven jaar –  met de NAM in de clinch hebben gelegen over de afwikkeling van de schade. En een bezoek aan een gezin dat nog steeds bezig is met de procedure. “Mensen zijn tussen de raderen van procedures terecht gekomen. Je ziet dat ze daarin verstrikt raken en dat doet wel wat met je,” zei minister Wiebes. “Het is mijn plicht er voor te zorgen dat het goede wordt gedaan, dat schade eerlijk wordt afgewikkeld. Ik ben geen rechter, ik ben geen expert, ik kan niet rechtstreeks ingrijpen. Voor particulieren zit de NAM er nu niet meer tussen. Het gaat nog niet snel genoeg. Het stoppen van de gaswinning, schadeherstel, het moet nog met een factor tien sneller. We duwen en trekken aan alle kanten en we zijn in de goede richting. Maar het moet nog sneller.”

Minister Wiebes staat de pers te woord: “Het moet nog een factor tien sneller.”

Burgemeester Bolding zei over dit van het werkbezoek: “Het bezoek aan de gezinnen in Kantens was confronterend. Het gaat om mensen die jarenlang van het kastje naar de muur zijn gestuurd. De minister luisterde op integere wijze. Over de aanpak van schade en herstel hebben we benadrukt dat de overheid betrouwbaar en voorspelbaar moet zijn. Er moeten geen grote beloften worden gedaan die niet worden nagekomen.”

Naast de afwikkeling van de schade is er ook de kwestie van vitalisering van het gebied. Er is een fonds met op dit moment een miljard op de rekening. De schadegemeenten hebben daar vorige maand al 15 miljoen uit ontvangen voor het uitvoeren van projecten die al op de plank lagen. Dat is bestemd voor de aanpak van de kernen van Uithuizen, Uithuizermeeden, Winsum, Bedum en Wehe-den Hoorn. Burgemeester Bolding: “Dit gaat over het perspectief voor dit gebied na de gaswinning.  We zetten in op de waterstof energie. De groene stroom komt in de Eemshaven aan land, nodig voor de fabricage van waterstof als alternatief voor het aardgas. We hebben de ruimte ervoor en het bedrijfsleven is bereid er in te investeren. Zeg maar, van aardgas provincie naar groene energie provincie. Hiervoor zijn enorme bedragen aan investering nodig. Dit is een landelijk belang omdat deze nieuwe energie een belangrijk alternatief is voor het aardgas waar heel Nederland op stookt. Het maakt deel uit van de gehele energietransitie.”

Minister Wiebes verklaarde na afloop van het gesprek: “Ik heb heel interessante ambities gehoord over de groene energie transitie. Er is geld beschikbaar voor goede plannen waar de overheid over gaat. Ik vond het een zeer interessant gesprek.”

Minister Wiebes (links) en burgemeester Bolding: “Een interessant gesprek.”

Aan het bezoek van de bewindsman zit een belangrijke dimensie vast: het onder de aandacht brengen van de problemen en plannen van de gemeente Het Hogeland, tussen al het gedoe, het gekrakeel rond de aardbevingsproblematiek. Het gesprek met de bewindsman in het kerkje van Eppenhuizen, met de wethouders Kristel Rutgers, Harmannus Blok en de raadsleden Linda Visser, Anne Marie Smits, Cor Berghuis, de gemeente-secretaris Paul van Vilsteren, heeft in die zin zeker nut gehad. “Ik heb een constructief gesprek gehad met een gemeentebestuur dat de zaken positief wil oppakken,” zei de minister: “Mensen met schade hebben niet direct wat aan een waterstoffabriek. Het is wel fijn dat er welvaart om je heen is. En daar hebben we het over gehad.”/BM

Cookieinstellingen