Appelbloesemwandeling langs drie hoogstam fruitboomgaarden

Foto: HogelandNieuws

WINSUM – Winsum heeft maar liefst drie publiek toegankelijke hoogstam fruitboomgaarden in en rond het dorp. Vanaf nu is hiervoor een speciale wandeling uitgezet van 6,6 km langs deze hoogstam fruitboomgaarden.

Wanneer de bloesemtijd precies is, hangt af van het weer. Meestal is april de beste maand om de bloesem te bewonderen. De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem en deze is inmiddels uitgebloeid. Op dit moment staan de kersenbomen in bloei. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem.

U vindt de appelbloesemwandeling op de nieuwe website www.fruitboomgaarden-winsum.nl. De wandeling begint en eindigt bij het NS station in Winsum en onderweg treft u meerdere terrasjes aan. De routekaart en routebeschrijving zijn gratis te downloaden vanaf deze website.

Op deze website, die gemaakt is door de Belangenvereniging ’t Oldehof en Peerdewask, vindt u nog veel meer informatie over de fruitbomen. Deze website wordt ook gebruikt voor de onlangs gestarte Natuureducatie Winsum in samenwerking met alle scholen in Winsum. Met de gratis wandelnavigatie App Viewranger kunt u deze wandeling ook lopen en u vindt de wandeling onder de naam Boomgaardwandeling: www.viewranger.com. Op alle drie locatie staan pruimen, peren en appelbomen. In totaal gaat het om 185 hoogstamfruitbomen met 55 verschillende cultuurhistorische rassen die niet of nauwelijks nog meer in productie zijn.

De snoei van de fruitbomen wordt gedaan door het snoeiteam van de Belangenvereniging t‘ Oldehof en Peerdewask. De Appelhof en het Munsterveld zijn van de gemeente en het terrein van Oldenzijl is van Het Groninger Landschap. Alle 3 organisaties werken samen in het beheer van deze prachtige fruitboomgaarden. En als u gaat wandelen luister dan even naar het gezoem van de insecten die afkomen op de nectar in de bloesem en zo de fruitbomen bestuiven waardoor wij er “ de vruchten van plukken”.

Cookieinstellingen