Lifestyle: Rinse appelstroop

Foto: LIJFSTIJL Inc.

Helemaal nieuw! Lifestyle. Lifestylers zijn Tante Betjes Schijvers(ters) die U en mij wijsmaken dat we iets kopen moeten om er weer helemaal bij te zijn. Het is van dat geneuzel dat U en mij wil vertellen dat dit voorjaar geel in de mode weer mag. Ten eerste vraag ik aan niemand of geel mag, of rood of blauw. Ten tweede moeten U en ik betalen voor al die kleuren. Vanaf nu Uw gids en betrouwbaar adviseur over alles wat met Lifestyle te maken heeft. Vandaag: de appelstroop.

De appelstroop. Aangeprezen als super gezond, met veel ijzer en geen vet. Appelstroop ligt in de winkel voor prijzen tussen de driekwart euro en anderhalve euro voor 450 gram. De goedkope in een kartonnen potje, de dure in een nostalgisch blikje.

Links Frumarco in een blikje uit Reuver en rechts Canisius uit Schinnen in karton.

Wat zit in appelstroop? Lees het etiket. Appelstroop is een mengsel van goedkope suikerbieten en betrekkelijk dure appels. Je kookt een partijtje suikerbieten tot een stroop, je kookt een potje appels die niet meer verkocht kunnen worden (met een rotte plek, een deukje) tot stroop. De pulp van appels wordt als veevoer verkocht. En het resultaat van die bieten- en appelstroop is dat er gemiddeld 165 gram appels zijn verwerkt om 100 gram stroop te krijgen, dus appelconcentraat. Voor een potje van 450 gram zijn zo ongeveer 720 gram appels gebruikt. Eigenlijk moet je zo’n potje suikerbieten-appelstroop noemen. Want het is  in doorsnede voor de helft biet, voor de ander helft appel.

Is appelstroop gezond? Nou, niet ongezond maar ook weer niet zo gezond. In 100 gram zit 55 gram suiker of meer. In de duurdere zelfs 61 gram. Dit is de suiker die van nature in die bieten en appels zit. Een toch stevige portie suiker op je brood.

Ja maar, dat is wel vruchten-eigen suiker? Dat maakt niks uit, beste zoetekauwen. Suiker is suiker, of ie nou uit suikerbieten komt of uit appels. Maar voor het gemak: er zit al suikerbietensuiker in en appelsuiker. De mededeling dat er in het goedkope potje “natuurlijke vruchteigen suikers zitten” is een overbodige mededeling. Wat dan, had je er kunstmatige suiker aan willen toevoegen? Of onnatuurlijke suiker? Wat het suikergehalte aangaat kun je net zo goed de spotgoedkope ouderwetse keukenstroop nemen van bieten getrokken, maar dan krijg je 74 gram suiker per 100 gram.

Jawel, maar er zit toch veel ijzer in appelstroop? Het ijzer komt niet uit de appels maar uit de suikerbieten. In appels zit nauwelijks ijzer en in suikerbieten juist veel, van nature. Goedkope appelstroop met veel suikerbieten er in, is dus gezonder als het om ijzer gaat. De nogal prijzige Luikse stroop van Lambert, getrokken uit appels en peren, bevat dan ook minder ijzer dan de gewone rinse appelstroop. Kost 2,60 euro voor 450 gram.

Wat is rinse? Rinse betekent fris-zuur.

Wat moet ik nog meer weten? Appelstroop is toegestaan voor alle religies, vegetariërs en veganisten.

Is het lekker? Moet je eens doen: roggebrood met oude kaas en een dun smeertje appelstroop erover. Goudse kaas 344 kcal, stroop 272 kcal, roggebrood 189 kcal. Per 100 gram allemaal. O ja, halvarine vergeten: 364 kcal. Doe maar één plakje roggebrood. Dat is genoeg.

Nukkigheidspunt: Er zit geen vet in appelstroop. Nou, op het etiket schrijven wat er niet in zit, volkomen overbodig.

Berto Merx

Cookieinstellingen