Man betrapt op meenemen eieren knobbelzwaan

Zwanen in de weilanden nabij Wierumerschouw
Zwanen in de weilanden nabij Wierumerschouw
Foto: HogelandNieuws

WIERUMERSCHOUW – Zondag 14 april werd door twee boa’s van de provincie Groningen en Het Groninger Landschap een man heterdaad betrapt op het weghalen van eieren uit het nest van een knobbelzwaan.

De man had twee zwanen met een stok geslagen en nam vervolgens de eieren uit het nest mee. De aanhouding vond plaats in het gebied rondom Wierumerschouw waar al jaren nesten worden vernield en eieren worden weggenomen of kapot worden gemaakt.

Door het ei te schudden is de kans op uitkomen nihil. De geschudde eieren worden vervolgens weer teruggelegd in het nest. De zwaan broedt namelijk op een ei net zolang tot het uitkomt. Wat in dit geval dus nooit gebeurt, hierdoor raakt een knobbelzwaan uitgeput en sterft uiteindelijk. De knobbelzwaan is een beschermde vogelsoort. Dit betekent dat de vogel niet gevangen of gedood mag worden. Ook de nesten zijn beschermd. Het onderzoek naar deze strafbare feiten vindt plaats in samenwerking met de politie. De eieren zijn teruggeplaatst in het nest omdat de verwachting is dat de eieren nog wel uit kunnen komen.

Bron: Groninger Landschap

Cookieinstellingen