Dodenherdenking Zuidwolde

ZUIDWOLDE- Zaterdagavond 4 mei werden bij het Oorlogsmonument in de tuin van Moeke Vaatstra in Zuidwolde, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. PvdA-raadslid Jaap Heeres en Bedumer Klaes Hoekstra hielden een toespraak.

Na een stille tocht door Zuidwolde, voorgegaan door de slagwerkers van Muziekvereniging Uno Animo, speelde Brassband Heman in de tuin van Moeke Vaatstra in Zuidwolde een aantal liederen, waaronder twee coupletten van het Wilhelmus.

Na twee minuten stilte om 20.00 uur sprak PvdA’er Jaap Heeres over de vrijheid die voor ons gelukkig zo vanzelfsprekend is, maar die in de oorlog zwaar bevochten is. Heeres haalde het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht aan. “Een verworvenheid waarvoor we moeten staan en waar we alert op moeten blijven. Omdat bedreiging hiervan ook nu op de loer ligt. En de geschiedenis leert dat bedreigingen heel wezenlijk kunnen zijn.” Over de slachtoffers in Zuid- en Noordwolde en in de rest van het land, zei Heeres: “Het hadden uw buren, vrienden of familie kunnen zijn. Het had u kunnen zijn. Zij lieten het leven om ons het grootste goed te geven dat we kennen: in vrijheid kunnen kiezen”.

Klaes Hoekstra, de in Bedum bekende oud-bakker, herdacht in zijn toespraak de eerste man van zijn moeder, verzetsstrijder Sipke Baarsma. Baarsma was lid van het verzet en behoorde tot de Knokploeg (KP) in Zwolle. Ook was hij plaatsvervangend commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Baarsma werd tijdens een bevrijdingsactie van de KP-leider gearresteerd en tien dagen voor de bevrijding, op vijfentwintigjarige leeftijd, geëxecuteerd. Hoekstra’s moeder bleef achter met een baby van zeven maanden oud. Na de oorlog hertrouwde ze met Hoekstra’s vader, Binne Hoekstra, ook een verzetsstrijder. Hij werkte in de oorlog op het distributiekantoor waar voedselbonnen werden verdeeld, waarmee hij rommelde, om voor een groot aantal onderduikers eten te regelen. Vanaf de winter van 1944 moest hij daarom zelf ook onderduiken.

Ook Klaes Hoekstra riep op tot waardering van onze vrijheid. “Want die is niet vanzelfsprekend. De moed van verzetsstrijders en de verhalen over de oorlog moeten we blijven herdenken en levend houden, zodat wij de vrijheid kunnen doorgeven.” Hoekstra sloot zijn toespraak af met het gedicht ‘Een van de velen’, dat dichteres Hennie Selles schreef ter ere en nagedachtenis aan de eerste man van zijn moeder.

Voor de volledig toespraak van Klaes Hoekstra en het gedicht klik hier.

Tekst + foto’s: Saffira Rijkee

Cookieinstellingen