Agnes Jongerius te gast bij PvdA Het Hogeland 

Foto:

WINSUM – Op 23 mei mogen we stemmen voor het Europese parlement. PvdA Het Hogeland nodigde afgelopen zondag nummer 2 van de kandidatenlijst van de partij uit. Agnes Jongerius, vooral bekend als oud-voorzitter van de FNV is sinds 2015 Europarlementariër voor de PvdA. Haar werkgebied omvat werkgelegenheid, Sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel. Agnes maakt zich onder andere hard voor het principe: “gelijk loon voor gelijk werk”, zodat oneerlijke concurrentie en ontduiking van onze arbeidsvoorwaarden door arbeidsmigranten binnen de EU kan worden tegengegaan.

In de bovenzaal van café J&A kwamen bijna 30 PvdA-leden bij elkaar om Agnes aan te horen en met haar in gesprek te gaan. De Europarlementariër kwam niet zomaar naar Winsum. Bij de laatste Provinciale Staten verkiezingen was Winsum de plaats met de hoogste opkomst en was het de enige plaats waar de PvdA won.
De politica introduceerde eerst de nieuwe website van de Partij, Het is code rood.nl.
Op de site staan verhalen van mensen, hun arbeidsomstandigheden en de jungle die arbeidsmarkt heet en zoveel onduidelijkheid bergt. De site is bedoeld om ‘de boel in beweging’ te krijgen, want zo hield Jongerius haar Partijgenoten voor: ” Aan sociale verandering gaat strijd vooraf en herkenbare verhalen kunnen daarvoor een begin zijn.” 
Jongerius spreekt in het zaaltje nog steeds als vakbondsleider; sociaal, welbespraakt en gedreven. Ze motiveert de aanwezige Partijleden en noemt vaak ‘de sociale strijd’. Ze legt uit dat het werk in het Europese parlement niet eenvoudig is. Jongerius:”Het gaat allemaal heel langzaam. Er zijn veel procedures en heel veel papierwerk, maar het gaat dan ook over heel veel mensen.”
Agnes noemt als voorbeeld het verschil tussen Oost- en West-Europa: “Mensen uit Oost- Europa hebben het recht om over de grenzen heen te kijken of daar werk of beter beloond werk is. Daar is niets mis mee, wel aan de (postbus) firma’s die mensen uitbuiten. De economische koek groeit dan wel, maar wordt niet eerlijk verdeeld.”
Voor de aanstaande verkiezingen noemt Jongerius een aantal speerpunten:
– de problemen in de bezorgeconomie. De bezorgers doen hun werk vaak tegen een te lage beloning en worden niet voldoende beschermd
– de belastingconstructies met postbusfirma’s, zoals Bono van U2
– gelijkheid voor iedereen
– betaalbare huizen.
Vanuit de zaal kwam ook de sociale strijd ter sprake. Volgens de spreker is de sociale strijd de ziel van de sociaal democratie. “De Partij is dat kwijt, volgens mij. Het verhaal moet opnieuw verteld worden. De Partij en de vakbeweging, de pilaren voor de sociale strijd, moeten een nieuwe verbinding zoeken.”
Dat er een Europa- imagoprobleem; ‘Europa lukt niets en Europa doet niets’, is, is deels terecht, vindt Jongerius, maar juist daarom moeten de mensen gaan stemmen: ” Het Europese parlement is ook een politieke arena, waar gevochten moet worden.”
Het was een goede bijeenkomst,  de ziel van de Partij was duidelijk zichtbaar, de bevlogenheid rolde over de lange tafel. Gevoed door de motiverende woorden van ‘hun’ kandidaat stapten de Partij- leden de koude straat op om te gaan flyeren.
Cookieinstellingen