Winsumer Wierdentocht voor de 33ste keer van start

HET HOGELAND/WINSUM – De start van de Winsumer Wierdentocht 2019 op Marenland Recreatie.

Af te leggen fietsroutes: 150 km. 100 km of 55 km. Start bij Marenland Recreatie en finish in het centrum van winsum. Helaas wat minder deelnemers dan de voorgaande jaren.

Jongste deelnemer (11 jaar) Leon Zuidema uit Muntendam. Met zijn moeder rijdt hij de 100 km (voor het eerst).

Prominente deelnemers: Commissaris van de Koning Rene Paas en burgemeester Henk Jan Bolding, met gezelschap.

De eerst binnenkomende van de 55 km op het Dorpsplein in Winsum.

De volgende (34ste) WWT is op 25 april 2020.

De fotoserie geeft een impressie van o.a. de start.

Hier onder het door de TFC Winsum verstrekte persbericht:

Diverse prominenten sieren 33e Winsumer Wierdentocht op

Onder het genot van de voorjaarszon, maar wel een frisse wind, genoten de deelnemers zaterdag met volle teugen van de 33e Winsumer Wierdentocht. De positieve reacties waren na de finish op het Dorpsplein in Winsum niet van de lucht. Dat stemde de organisatie tevreden. 

Dat er minder deelnemers waren dan voorgaande jaren deed daar niets aan af. Zo’n 550 fietsers stapten op de fiets voor hun afstand  van 55, 100 of 150 kilometer door het Groninger land. Waaronder een aantal prominenten van diverse pluimage. Uitgangspunt van de organisatie is om een kwalitatief zeer goede tocht te organiseren en dat is ook deze keer weer gelukt. Een controleur van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) stelde vast dat het drie jaar geleden verstrekte predicaat ‘extra goed geregeld’ meer dan terecht verlengd wordt.

Dat er minder deelnemers waren dan de voorgaande jaren heeft mogelijk te maken met het éénmalig twee weken later organiseren dan de laatste zaterdag van april. Medio mei staan er al meer tochten op het programma en is de concurrentie groter. In 2020 is de 34e editie van de Winsumer Wierdentocht voorzien op zaterdag 25 april.

In deze editie werd de finishlocatie op het Dorpsplein verbeterd met een betere feesttent dan een jaar eerder. Dit in samenwerking met Winsumer ondernemer Rob Vellinga. Dat pakte goed uit. Muziek, hapje en drankje zorgde na afloop voor een gezellige wielersfeer. Iedere deelnemer kreeg na afloop de door kunstschilder Gertjan Scholte-Albers speciaal ontworpen medaille uitgereikt. Als waardering voor de geleverde prestatie. Het zorgde voor vele glimlachen op soms door de inspanning getekende gezichten.

De organisatie had Commissaris van de Koning René Paas en burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Hogeland uitgenodigd. Beide bestuurders stappen graag op de racefiets en waren van de partij voor hun tocht van 100 kilometer. Beiden werden onder meer begeleid door, de broers, politievoorlichter Paul en advocaat Niek Heidanus. Bolding was enigszins onfortuinlijk. In Warffum schoot een trapper los. De burgervader werd met hulp van de anderen fietsend op één trapper via Onderdendam naar de finish in Winsum begeleid. Onder het genot van een gezamenlijk biertje werd de Winsumer Wierdentocht op soms hilarische wijze geëvalueerd.

Andere prominenten waren een aantal oud-winnaars van de Ronde van Groningen. Tonnie Teuben uit De Knipe en David Pots uit Hoogkerk. Beiden wonnen de wielerklassieker twee keer. Teuben in 1988 en 1993. Pots zegevierde in 1984 en 1989. Dat het wielervirus beide vijftigers nog altijd in de greep heeft bleek zaterdag. Nog altijd goed gesoigneerd genoten beide heren van het zonnige fietsweer. De Spanjaard Josue Almansa arriveerde als laatste op het Dorpsplein en Winsum. Hij komt uit Barcelona en werkt al vijf jaar in het UMCG in Groningen. Almansa, trainend voor de Elfstedentocht, was onder de indruk van de wierden en haar pittoreske dorpjes op het Hogeland. In deze editie kwamen de deelnemers verder onder andere uit Heerhugowaard, Schaijk, Oisterwijk en Dronten. Een prettige constatering om de promotionele waarde van Groningen als fietsprovincie uit te blijven dragen.

De organisatie kijkt, ondanks minder deelnemers, als geheel terug op een geslaagde Winsumer Wierdentocht en richt zich alweer op 2020 om fietsliefhebbers weer een mooie dag door het Middag-Humsterland en het Hogeland te bezorgen.

Voor verdere informatie: Winsumer Wierdentocht

Tekst/foto’s: Auwert Postmus/persbericht

Reacties

gallery
137439
HET HOGELAND/WINSUM – De start van de Winsumer Wierdentocht 2019 op Marenland Recreatie. Af te
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20190511/winsumer-wierdentocht-voor-de-33ste-keer-van-start/
2019-05-11T21:46:17+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/05/11101312/IMG_3981.jpg
Nieuws, Sport